Na hlavný obsah

Nešťastie v Bani Nováky: Po vyhorení nahromadeného metánu sú štyria ľudia v kritickom stave

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky.

Nešťastie v Bani Nováky: Po vyhorení nahromadeného metánu sú štyria ľudia v kritickom stave
Leteckí záchranári ošetrujú zraneného baníka na parkovisku pred baňou v Novákoch. Foto: TASR

Deväť zranených, ktorí utrpeli popáleniny, si vyžiadala mimoriadna udalosť, ku ktorej došlo v stredu (26. 4.) o 16.30 h na stenovom porube v bani v Novákoch. Na mieste došlo pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu – metánu. Informovala tlačová hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Adriana Siváková.

Štyria z deviatich zranených z nováckej bane sú v kritickom stave a záchranárske vrtuľníky ich previezli v umelom spánku do nemocníc. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

„Štyria ľudia sa zranili ťažko a do nemocníc ich previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a umelom spánku. Ďalší štyria zranení utrpeli stredne ťažké poranenia,“ povedala.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič informoval, že do Nemocnice Ružinov v Bratislave transportovali dvoch mužov v kritickom stave.

„Obidvaja pacienti sú zaintubovaní vo veľmi vážnom kritickom stave,“ načrtol riaditeľ nemocnice Alexander Mayer. Zranení utrpeli hlavne popáleniny tvárovej časti, krku a horných končatín. Mayer ubezpečil príbuzných, že urobia všetko, aby im pomohli.

Ďalších dvoch ťažko zranených hospitalizovali v Nemocnici Košice-Šaca. Piatich zranených ošetrili v nemocnici v Bojniciach.

 „V prvom kole nám doniesli troch pacientov, ktorí boli ľahko zranení, popáleniny prvého stupňa na hlave, horná časť trupu, ruky, boli ošetrení a momentálne sú na observačnej hospitalizácii na pozorovaní,“ povedal riaditeľ bojnickej nemocnice Peter Glatz.

Situáciu priamo na mieste sleduje redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Štvrtý zranený mal popáleniny druhého stupňa aj sa nadýchal splodín, je hospitalizovaný na ARO. „Posledný piaty prípad bol baník, ktorý prvý utekal z bane. Vyzerá, že len sa nadýchal splodín, práve ho vyšetrujú,“ doplnil.

Dvaja zo zranených baníkov sú poľskej a jeden ukrajinskej národnosti.

Na pracovisku sa v čase udalosti podľa nej nachádzalo deväť zamestnancov. „Zraneným zamestnancom okamžite poskytli prvú pomoc a vyfárali z podzemia, kde im poskytli lekárske ošetrenie. V závislosti od rozsahu zranenia ich hospitalizovali,“ uviedla Siváková.

Všetci úspešne vyfárali

Všetci zamestnanci, ktorí sa nachádzali na uvedenom stenovom porube a na ďalších pracoviskách v tejto časti nováckej bane, z podzemia bezpečne vyfárali.

„Prieskum pracoviska aktuálne zabezpečujú dve čaty banských záchranárov z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi. Príčiny a okolnosti vzniku mimoriadnej udalosti zatiaľ nie sú známe. Budú predmetom vyšetrovania komisie Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici, ktorá po záchranárskom prieskume fára na pracovisko,“ priblížila ďalej Siváková.

Na miesto nešťastia prišiel aj predseda vlády Eduard Heger a minister hospodárstva Karel Hirman.

K mimoriadnej udalosti došlo na produktívnom pracovisku, na komplexne mechanizovanom stenovom porube 102 001-95 prvého predáka Milana Vrabca, prevádzkujúcom v revitalizovanom druhom úseku na prvom horizonte Bane Nováky.

Stenový porub, nachádzajúci sa v hĺbke 200 metrov pod povrchom s dennou kapacitou ťažby nad 1 000 ton uhlia, zabezpečuje ťažbu uhlia od februára tohto roka.

Nešťastie vyšetrujú

Situáciu v podzemí v Bani Nováky aktuálne monitorujú záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice. Na mieste nešťastia robia potrebné úkony aj vyšetrovatelia polície.

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusík s tým, že bezodkladne zriadia vyšetrovaciu komisiu pod vedením Obvodného banského úradu Banská Bystrica.

Inšpektori sú už na mieste. Vyšetrovacia komisia začne vyšetrovanie priamo v bani hneď, ako to umožní situácia.

Podľa rezortu hospodárstva nedošlo k výrazným poškodeniam bane. „Vyšetrovanie bude prebiehať podľa zákona,“ uviedol Hirman.

Situácia je v týchto chvíľach stabilizovaná. Požiar momentálne hasia, na miesto príde banská komisia. Vec bude prešetrovať aj krajská prokuratúra. Oznámil to premiér Eduard Heger.

Dodal, že všetky osoby po zranení vyšli z bane. Prešli pri tom dva kilometre peši od miesta vzplanutia.

Trenčianski krajskí policajti na sociálnej sieti informovali, že vyšetrovateľka začne trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. „Príčiny a okolnosti tejto udalosti budú predmetom vyšetrovania,“ podotkli policajti.

O možných príčinách nešťastia sme sa rozprávali s bývalým banským technikom Karlom Kučerom a ústredným banským inšpektorom Bohuslavom Machekom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny