Na hlavný obsah

Nešťastie v Novákoch: Troch vážne zranených baníkov už prebudili z umelého spánku

Zvyšná pätica zranených je pri vedomí.

Nešťastie v Novákoch: Troch vážne zranených baníkov už prebudili z umelého spánku
Na snímke záchranári prenášajú zraneného baníka po vznietení metánu v bani v Novákoch. Foto: RTVS

Troch vážne zranených baníkov z bane Nováky už prebudili z umelého spánku. Jeden z nich v ňom zostáva. Dvaja ležia v Nemocnici AGEL Košice-Šaca a dvaja v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB).

Pri nešťastí utrpeli silné popáleniny. O ďalších piatich zranených baníkov sa starajú bojnickí lekári. Sú psychicky otrasení, všetkým ponúkli psychologickú podporu.

„Po zvládnutí prvotného šokového stavu a po vyšetreniach, ktoré nepotvrdili závažné poškodenie dýchacích ciest, oboch pacientov zobudili z umelého spánku a odpojili od umelej pľúcnej ventilácie. Ich zdravotný stav zostáva naďalej vážny, sú však pri vedomí a komunikujú,“ priblížila hovorkyňa AGEL SK Martina Pavlíková.

„Zdravotný stav jedného z dvoch pacientov, ktorých k nám previezli po nešťastnej udalosti v Novákoch sa výrazne zlepšil a bolo možné ho odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie. Tento pacient je pri vedomí a komunikuje,“ spresnila hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Primár centrálneho prijímacieho oddelenia UNB Július Hodosy priblížil, že rekonvalescencia pacientov s ťažkými popáleninami trvá zvyčajne do šiestich mesiacov. V niektorých závažnejších prípadoch to však môže trvať aj dva roky.

Pätica zranených je pri vedomí

Zvyšná pätica zranených baníkov, ktorých hospitalizovali v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, je pri vedomí. Uviedol to riaditeľ nemocnice Peter Glatz.

Lekári oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny sa starajú o jedného pacienta, ktorý utrpel popáleniny druhého stupňa. „Jeho stav je stabilizovaný, je pri vedomí. Nepotrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Vo štvrtok zvažujú jeho preloženie na traumatologickú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS),“ ozrejmil Glatz.

Na traumatologickej JIS hospitalizovali dvoch baníkov, ktorí utrpeli popáleniny prvého stupňa, zdravotníci pokračujú v pozorovaní ich zdravotného stavu a laboratórnych parametrov.

„Na internistickej JIS sú dvaja pacienti. Jeden je stabilný, zdravotníci pokračujú v observácii jeho stavu a laboratórnych parametrov. Druhý z baníkov je astmatik, nadýchal sa splodín. Rovnako u neho kontrolujú stav,“ doplnil.

Lekári zatiaľ neplánujú nikoho zo zranených prepustiť domov. „Sú pri vedomí, ochotní vypovedať polícii, psychicky otrasení. Všetkým navrhli psychologickú pomoc,“ dodal Glatz.

Trestné stíhanie

V súvislosti s mimoriadnou udalosťou polícia už začala trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Informoval o tom vo štvrtok (27. 4.) hovorca Krajskej prokuratúry Trenčín Marián Sipavý.

Na miesto mimoriadnej udalosti sa dostavila krajská prokurátorka Krajskej prokuratúry Trenčín, okresný prokurátor Okresnej prokuratúry Prievidza spolu so službukonajúcim prokurátorom okresnej prokuratúry. „Dozor v predmetnej trestnej veci bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín,“ dodal.

Rezort hospodárstva predtým informoval, že do bane už sfáral tím vyšetrovacích inšpektorov pod vedením Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici. Situáciu na mieste nehody stabilizovali.

„Vyšetrovanie banských inšpektorov bude prebiehať nestranne a odborne, striktne podľa zákona. Ministerstvo hospodárstva SR poskytne inšpektorom všetku potrebnú podporu a súčinnosť, ktorú budú potrebovať,“ zdôraznil minister hospodárstva Karel Hirman.

Baňa je už bezpečná

Riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej stanice (HBZS) Stanislav Paulík informoval, že situácia v bani je už bezpečná. Do podzemia nováckej bane sfárala v noci druhá – nočná zmena banských záchranárov, ktorá bola ešte vo štvrtok dopoludnia naďalej na mieste.

„Požiar už uhasili. Nočnej zmene sa podarilo odvetrať priestory, ktoré boli ešte zaplynované. Ráno bola situácia na pracovisku bezpečná, o 8.00 h tam fárala komisia obvodného banského úradu,“ uviedol Paulík. Komisia podľa neho rozhodne o tom, či bude pracovisko spustené do prevádzky alebo nie.

Zariadenie bane, ako i samotný úsek, nie sú poškodené. Ak komisia skonštatuje, že pracovisko môžu spustiť do prevádzky, obsadia ho stálym technickým dozorom a zvýšia na ňom dozor, priblížil ďalej Paulík.

„Momentálne je bez metánu, je čisté. Vyzerá to, že tam došlo k náhlemu vytlačeniu metánu. Čo to však spôsobilo, to nevieme povedať. Pracovisko bolo bezproblémové, fárali sme tam v stredu dopoludnia,“ ozrejmil riaditeľ HBZS s tým, že prístroje na meranie boli funkčné a išlo o jednorazovú udalosť.

K mimoriadnej udalosti podľa neho došlo na prvom horizonte, približne 200 metrov pod povrchom. „Na druhom horizonte, ktorý je približne o 120 metrov hlbšie, sa pracovalo v stredu i vo štvrtok. Na prvom horizonte sa momentálne nachádzajú záchranári a nevyhnutní pracovníci,“ priblížil.

V Bani Nováky došlo v stredu (26. 4.) podvečer pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu – metánu. Zranenia utrpelo deväť ľudí, z toho štyria ťažké a štyria stredné ťažké zranenia. Baníkov zachraňovali dva vrtuľníky a štyri posádky záchrannej zdravotnej služby.

Situáciu na mieste sleduje redaktorka Miriam Dobrotová. Zranení baníci po incidente dokázali po vlastných nohách prejsť 2,5 kilometra zo šachty až k výťahu, kde ich už čakali záchranári.

Banskí záchranári do neskorých nočných hodín likvidovali požiar približne 200 metrov pod zemou. Oheň sa im už podľa informácii podarilo uhasiť.

Vývoj okolo nešťastia v bani Nováky sledovali redaktorky RTVS Veronika Čokinová a Miriam Dobrotová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko