Na hlavný obsah

Ničivé tornádo v USA: Počet obetí stúpol na najmenej 26, zranené boli stovky ľudí

Mnohé rodiny prišli o strechu nad hlavou.

Ničivé tornádo v USA: Počet obetí stúpol na najmenej 26, zranené boli stovky ľudí
Strom leží na boku v bytovom komplexe na Cantrell Road po tom, čo sa oblasťou prehnalo tornádo. Foto: TASR/AP

Na minimálne 26 vzrástol počet obetí ničivých búrok a tornád, ktoré v piatok (31. 3.) a sobotu (1. 4.) zasiahli štáty na juhu a stredozápade USA. Silný búrkový systém mohol vyvolať až desiatky tornád a spôsobil rozsiahle materiálne škody, informuje agentúra AFP.

Potvrdené alebo predpokladané tornáda zaznamenali v najmenej ôsmich štátoch. Najviac ľudí zahynulo v jedinom okrese štátu Tennessee, v malom meste Wynne v Arkansase, v Illinoise a Indiane. Mŕtvych hlásia aj z Alabamy a Mississippi.

Zranené boli stovky ľudí a mnohé rodiny prišli o strechu nad hlavou. Guvernérka Arkansasu Sarah Huckabeeová Sandersová vyhlásila stav núdze, povolala národnú gardu a požiadala o pomoc americkú federálnu vládu.

Podľa internetovej stránky US Poweroutage bolo v sobotu napoludnie bez prúdu viac než 530 000 domácností a firiem, viac než 200 000 z toho na území štátu Ohio.

Búrkový systém sprevádzaný silným vetrom roznietil aj desiatky prírodných požiarov, len na území Oklahomy v piatok horelo takmer 100, pričom utrpelo zranenia najmenej 32 ľudí a zničených bolo vyše 40 domov.

V Spojených štátoch sú tornáda častým javom najmä v centrálnej a južnej časti krajiny, píše AFP. Minulý týždeň si ničivé tornádo vyžiadalo najmenej 25 životov v štáte Mississippi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet