Na hlavný obsah

Nitriansky kraj nakúpil nové autobusy. Plánuje aj znížiť cestovné pre určité skupiny ľudí

Dopravca má k dispozícii zhruba 250 autobusov.

Autobusy prímestskej dopravy.
Autobusy prímestskej dopravy.Foto: RTVS

V Nitrianskom kraji sa cestujúci odvezú na nových prímestských autobusoch. Podľa samosprávy sú ekologickejšie a bezpečnejšie. Kraj plánuje znížiť cestovné pre dôchodcov, darcov krvi a školopovinné deti. Dopravca na svojich linkách v Nitrianskom kraji ročne prepraví 13 miliónov ľudí.

V kraji premáva 180 liniek prímestských autobusových spojov. V Nitre ráno po 7.00 z nich vystupovali najmä žiaci a študenti. Autobusy prímestskej dopravy odvezú z nitrianskej autobusovej stanice denne zhruba 20-tisíc cestujúcich.

Nákupu nových autobusov sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Miroslav Lyko:

Dopravca má k dispozícii zhruba 250 autobusov. Ich priemerný vek, ktorý bol doteraz osem rokov, je odteraz nižší vďaka 43 novým vozidlám. „Sú rýchlejšie aj pre nás ako pre šoférov, aj pre cestujúcich,“ povedal vodič autobusu Tibor Pócs. Dá sa v nich platiť aj kartou a sú pohodlnejšie pre šoféra i cestujúcich.

Sto nových autobusov prichádza aj dopravcovi prímestskej dopravy Banskobystrického kraja a do modernizácie vozového parku investuje aj žilinská SAD. „Očakáva sa, že príde ďalšia vlna obnovy vozového parku a možno už tentokrát aj s nejakými ešte modernými ekologickými pohonmi,“ priblížil prezident Zväzu autobusovej dopravy Peter Sádovský.

Prímestské autobusy v rámci celého Slovenska ročne odvezú 250 miliónov cestujúcich. Sádovský však upozorňuje na nutnosť riešenia nedostatku vodičov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny