Na hlavný obsah

Nové banské múzeum v Hnúšti je už týždne zatvorené. Vedenie mesta je v spore s dobrovoľníkmi

Obe strany vyhlasujú, že sa chcú dohodnúť.

Nové banské múzeum v Hnúšti je už týždne zatvorené. Vedenie mesta je v spore s dobrovoľníkmi
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Banské múzeum neďaleko Hnúšte ako novodobá atrakcia na Gemeri je už takmer dva mesiace zatvorené. Dôvodom sú nezhody medzi vedením mesta a dobrovoľníkmi, ktorí ho prevádzkujú. Obe strany vyhlasujú, že sa chcú dohodnúť, aby múzeum mohlo čoskoro fungovať.

Miesto slávnej baníckej minulosti regiónu, ktoré vlastní mesto, otvorili iba v septembri minulého roku. V decembri dal nový primátor vymeniť zámky. Dôvod? Podozrenie z vlámania.

„Baníci, ktorí tu robia, alebo pracovníci gemerskej nerudnej spoločnosti mi viackrát telefonovali, že sa tu svieti. Tak som sa snažil zistiť, čo to je, prečo je tu pohyb, hlavne po zotmení,“ uviedol primátor mesta Hnúšťa Martin Pliešovský.

„Výmena zámkov bola zbytočný a nerozvážny ťah zo strany súčasného primátora. Kľúče od vymenených zámkov však združeniu Horná Rimava odovzdal,“ hodnotí poslankyňa Miroslava Vargová v Hnúšti.

Sporu o banské múzeum sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Dobrovoľníkov z Hornej Rimavy, ktorá je nájomcom múzea, následne popudilo, keď primátor na schôdzi mesta spochybnil nájomnú zmluvu, a tak sa rozhodli prerušiť prevádzku múzea.

„Pokiaľ to uzná, že je platná a dá nám to písomne, pretože, on mení názory každý deň. Potom začneme múzeum znova prevádzkovať,“ vyhlásil predseda OZ Horná Rimava Roman Lebeda.

Spor medzi bývalým a súčasným primátorom

Najvyšší predstaviteľ mesta vidí problém v tom, že účel zmluvy už nie je aktuálny, a preto ju treba doplniť. „Tento účel pominul otvorením múzea. Združenie malo požiadať prenajímateľa o zmenu účelu nájmu a tým pádom by bolo všetko v poriadku. Keďže sa mi to nezdalo, tak som požiadal štatutárku, aby sme doplnkom číslo jedna vyčistili tieto vzťahy,“ skonštatoval primátor mesta.

„Podľa mňa je v poriadku, inak by občianske združenie Horná Rimava ani nedostalo finančné prostriedky z ministerstva informatizácie a regionálneho rozvoja. Ak sa ideme hrať na slovíčka, či je účel taký alebo taký, proste doba nájmu je 10 rokov a bodka,“ hovorí Vargová.

Pikantné je, že na čele nadšencov z múzea je bývalý primátor Hnúšte. „Je mi ľúto, že nevie prekonať vlaňajšiu prehru v komunálnych voľbách,“ hovorí Pliešovský.

„Aj potom, ako som nebol zvolený, tak som prevádzkoval múzeum ako dobrovoľník. Absolútne nerozumiem, pretože ja som si sám prvý nevyvŕtal zámky v múzeu,“ reaguje Lebeda.

Podľa vedenia mesta, ak dôjde k dohode s občianskym združením Horná Rimava už na budúci týždeň, banské múzeum by sa mohlo otvoriť čoskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny