Na hlavný obsah

Nové testy v autoškolách už narazili na kritiku. Niektoré otázky sú podľa inštruktorov príliš odborné

Žiaci sa musia učiť aj konštrukciu vozidiel.

Nové testy v autoškolách už narazili na kritiku. Niektoré otázky sú podľa inštruktorov príliš odborné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Inštruktori autoškôl kritizujú nové testy. Od apríla sa totiž skúška teoretickej časti píše elektronicky na polícii. Pribudli aj otázky, ktoré sú podľa inštruktorov príliš odborné.

Okrem pravidiel cestnej premávky sa musia žiaci navyše učiť aj konštrukciu vozidiel a ich údržbu alebo predpisy tykajúce sa dokladov požadovaných v prípade používania vozidla.

Inštruktori sa snažia teóriu učiť rovnakým spôsobom ako pred tým. Problém je, že v nových testoch pribudli otázky, na ktoré by vedeli zodpovedať jedine mechanici.

„Ak je vačkový hriadeľ umiestnený v hlave valcov, hovoríme o ventilovom rozvode a typ OHC je správna odpoveď. Preberali sme to s mnohými inštruktormi, sú to konštrukčné otázky, ktoré sú veľmi odborné,“ myslí si majiteľ autoškoly Zdeno Bartók.

Novým elektronickým vodičským skúškam sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Nikoleta Ferková:

Združenie autoškôl SR zistilo, že nove otázky v testoch sú podľa učebnej osnovy ešte z roku 1970. Mnohé z poznatkov sú podľa jeho predsedu Andreja Budaya pre súčasného vodiča nepodstatné.

Inštruktori kritizujú aj to, že okruh otázok – napriek tomu, že majú dosť zahraničných študentov – dostali len v slovenčine. „Mam taký pocit, že niečo sa šilo horúcou ihlou. Nie je všetko pripravené tak, ako by malo. Materiály na výuku si zháňame vlastné, dá sa povedať aj zo súkromných zdrojov,“ priblížil inštruktor Branislav Labanc.

„Nebránime sa diskusiám s predstaviteľmi autoškôl, preto ak navrhnú iné skúšobné otázky a odpovede k nim, budeme sa nimi ochotne zaoberať,“ povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Mnohí budúci šoféri chceli stihnúť skúšky ešte po starom. Kto neuspel v teoretickej skúške do 31. marca, bude opravný test robiť ešte po starom – v papierovej podobe. Všetky prvé termíny skúšok po 1. apríli už budú podľa nových pravidiel, teda elektronickou formou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko