Na hlavný obsah

Nový cyklochodník na Domaši nebude. Obec sa vzdala peňazí z eurofondov

Obáva sa, že by projekt nestihla zrealizovať včas.

Nový cyklochodník na Domaši nebude. Obec sa vzdala peňazí z eurofondov
Ilustračná snímka - Domaša. Foto: RTVS

Obec Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou sa vzdala peňazí z eurofondov. Chcela za ne postaviť nové cyklochodníky na Domaši. Keďže sa obáva, že projekt nestihne zrealizovať načas, od zmluvy s ministerstvom investícií odstúpila.

Vyše šesťmiliónový projekt mal prepojiť rekreačné oblasti Dobrá –Kvakovce a Dobrá –Valkov. Podľa starostu majú za sebou doslova štyri roky mravčej práce. Stavať sa však nebude.

Vzhľadom na to ,že sa projekt musí zrealizovať do konca tohto roka, tak by sme nemali čas nato, aby sme takéto problémy vedeli rýchlo a efektívne vyriešiť. Ak by náhodou pršalo mesiac, alebo by tu vznikli povodne,“ priblížil starosta Kvakoviec Radovan Kapraľ.

Problémom s čerpaním eurofondov sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Diana Murdzíková:

„Obec Kvakovce vedela o všetkých zákonných podmienkach . Končí sa totiž dobiehajúce programové obdobie a do 31. decembra sa musia eurofondové projekty dokončiť,“ vyplýva zo stanoviska ministerstva investícií.

Po zvážení obec od projektu odstúpila. „Povedali sme si, že radšej sa vrátiť z kratšej cesty späť a počkať na to, keď budeme mať viac času. Sme malá obec a od štátu dostaneme ročne 116-tisíc eur. Neviem si predstaviť, že by sme znášali takýto projekt v tomto objeme,“ dodal Kapraľ.

Ak budú peniaze, postavia ho

Kvakovce nie sú jedinou obcou, ktorá tento rok odstúpila od zmluvy s rezortom investícií. Ten od začiatku januára eviduje už 41 odstúpení.

Nateraz ostávajú len červené čiary v mape kadiaľ mali cyklotrasy viesť. Obec hľadá možnosti aj v spolupráci s regionálnou samosprávou. „Chceme tento proces prevziať do vlastných rúk. Či budú starostovia priľahlých obcí v okolí Domaše prístupní na toto rokovanie, uvidíme, sme na začiatku,“ povedal predseda Prešovského kraja Milan Majerský.

Zo strany obce je všetko pripravené tak, že ak budú zdroje, za rok až rok a pol by cyklotrasy na Domaši mohli vybudovať. Ukončili už aj verejné obstarávanie na dodávateľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny