Na hlavný obsah

O peniaze na rekonštrukciu domu je rekordný záujem. Podmienky sú jednoduchšie

Peniaze môžu dostať tí, ktorí po obnove rodinného domu ušetria aspoň 30 percent energií.

O peniaze na rekonštrukciu domu je rekordný záujem. Podmienky sú jednoduchšie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ľudia už môžu získať dotáciu z plánu obnovy na rekonštrukciu domu z novej – tretej výzvy. Podmienky sú jednoduchšie. Peniaze môžu dostať tí, ktorí po obnove rodinného domu ušetria aspoň 30 percent energií. Hneď v prvý deň požiadali o dotáciu tisícky ľudí.

Hneď v prvý deň výzvy padali rekordy. Hodinu po jej spustení prišlo viac žiadostí o dotáciu na obnovu domov, než za celý čas trvania pilotných výziev.

„Odkedy sa objavil formulár na stránke, tak za prvú hodinu reagovalo asi 3-tisíc žiadateľov. Na poludnie sme mali okolo šesť a pol tisíc predložených žiadostí,“ uviedol riaditeľ odboru koordinácie regionálnych pracovísk Obnov dom Jaroslav Adamkovič.

Na aprílovú výzvu je vyčlenených 190 miliónov eur. Čakali na ňu aj mnohí záujemcovia, ktorí sa do predošlých výziev nemohli prihlásiť pre prísne nastavené kritériá. Rezort ich zjednodušil.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Klára Grausová:

Podmienka trvalého pobytu sa odstránila. Energetický certifikát môžu predložiť, ak ho už pred obnovou majú. Ak nie, tak ho dokladajú do troch mesiacov po nadobudnutí právoplatnosti zmluvy. A tiež predkladajú potvrdenie o veku stavby,“ dodal Adamkovič.

Peniaze dostanú až po predložení faktúr

Mnoho záujemcov má stále problém financovať rekonštrukciu z vlastného vrecka a peniaze dostať až spätne po predložení faktúr.

„Pri 15-tisícovom dare pre občana, ktorý má rodinný dom, on by mal prispieť myslím tromi tisíckami. Ak ani toto nemá, tak sme rokovali s bankami, aby mohol zobrať úver,“ vysvetlil poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj.

Výzva má byť otvorená do 28. augusta. No zároveň má limit maximálne 10-tisíc žiadostí. Ak sa tento počet naplní, uzatvoria ju skôr.

„Ešte uvidím, či to vôbec stihnem kvôli tomu, že dodávatelia majú strašne veľké čakačky a je to problém. Lebo neviem, či mi uznajú, keď nebudem mať zdokumentovaný stav pred a po,“ hovorí záujemca o obnovu domu Pavol Huska.

Ešte stále nie sú vyhodnotené ani všetky žiadosti z pilotných výziev, za čo envirorezort čelí kritike. V súčasnej, tretej výzve možno získať 15-tisíc eur, ak dom po rekonštrukcii usporí 30 % energií. Pri úspore 60 % a viac môže dotácia stúpnuť na 19-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko