Na hlavný obsah

O peniaze určené na pomoc rómskym komunitám žiadajú obce málo

Samosprávy majú motivovať nové pravidlá.

O peniaze určené na pomoc rómskym komunitám žiadajú obce málo
Na ilustračnej snímke Rómovia. Foto: RTVS

Buď ich presúvame na iné projektym alebo sa vrátia Európskej únii. O peniaze určené na pomoc rómskym komunitám žiadajú obce málo. Aj tento rok pre ne vláda pripravila sedem projektov za vyše 169 miliónov. Samosprávy majú motivovať nové pravidlá.

Výstavba škôlky, komunitného centra, mobilné hliadky či nové ulice. Mesto Dobšiná dostalo z eurofondov na pomoc rómskym komunitám takmer tri a pol milióna eur. Primátor hovorí, že bez kompetentných pracovníkov na úrade by administratívu nezvládol.

Pomoci rómskym komunitám sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

„Vypracovanie tých projektov obnáša kopu práce a kopu lietania kolo toho, všetko musí byť absolútne bez chyby, potom to obnáša kontroly a kontroly na kontroly a myslím si, že aj časovo je to dosť zdĺhavé,“ uviedol Ján Slovák, primátor mesta Dobšiná.

Problémy nastávajú podľa ZMOS-u aj pri novozvolených starostoch.

„Sa nechcú zapájať práve preto, že sú pár mesiacov vo funkcii a majú s implementáciou týchto operačných programov problémy,“ povedal Branislav Tréger, predseda Združenia miest a obcí Slovenska.

V obci Radnovce zasa záujem o európske peniaze na pomoc rómskym komunitám zmaril počet obyvateľov.

Podľa europoslanca Petra Polláka si kompetentní problémy uvedomujú. Pravidlá čerpania eurofondov sa zmenia.

Ako motivácia má pre samosprávy slúžiť napríklad nulové spolufinancovanie projektov. Peniaze budú môcť po novom obce využiť aj na viac projektov. Jeden z projektov má obciam pomôcť aj s nedostatkom kompetentných odborníkov

Úrad splnomocnenca vlády sľúbil aj pomoc aj s vysporadúvaním pozemkov. Tie sú totiž častým problémom, ktorý znemožňuje žiadať o čerpanie eurofondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko