Na hlavný obsah

V okrese Revúca hrozí, že o prácu prídu ďalší ľudia. Magnezitku trápia vysoké ceny

Dôvodom sú vysoké ceny energií, inflácia a znížený dopyt.

V okrese Revúca hrozí, že o prácu prídu ďalší ľudia. Magnezitku trápia vysoké ceny
Na snímke magnezitka SLOVMAG Lubeník. Foto: RTVS

V okrese Revúca, kde je núdza o prácu, hrozí, že by o ňu prišli ďalší ľudia. Ide o zamestnancov magnezitky Slovmag Lubeník. Trápia ju vysoké ceny energií, inflácia a znížený dopyt.

Nervozita, stres, neistota. Takáto atmosféra je v posledných dňoch v Lubeníku a v okolí. V závode totiž pracujú aj viacerí členovia rodín.

Spoločnosť zatiaľ nenahlásila hromadné prepúšťanie ani nepotvrdila tieto správy. Podľa informácií RTVS by malo ísť predovšetkým o zamestnancov, ktorí pracujú na určitý čas a nebude im predĺžená zmluva a tiež o tých, ktorí môžu ísť do dôchodku.

Prepúšťaniu v magnezitke sa venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:


„Spoločnosť v súčasnosti analyzuje potrebu kapacít pre druhý polrok 2023 a rozsah redukcie zamestnancov,“ ozrejmila v písomnom stanovisku SLOVMAG Lubeník, a.s.

V okrese Revúca ide o jedného zo strategických zamestnávateľov, momentálne tu pracuje 450 ľudí.

V závode funguje už len jedna z dvoch šachtových pecí a výroba v tunelovej peci je výrazne znížená. Spôsobili to vyššie ceny energií a inflácia.

„Táto dvojkombinácia podporuje prílev produktov z krajín EÚ s významnejšou štátnou podporou a zároveň podporuje import konkurenčných produktov z Ázie,“ doplnil SLOVMAG Lubeník, a.s.

„Patríme do najmenej rozvinutého okresu a strata pracovného miesta je úplná katastrofa,“ uviedol starosta obce Lubeník Milan Pavko.

„Myslím si, že ešte prídu na rad zrejme aj menšie podniky a služby keďže ľudia stratou zamestnania budú mať v rodinnom rozpočte menej zdrojov, služby nebudú využívať, čiže aj tieto podniky, organizácie čo poskytujú služby nebudú mať z čoho prežiť v tomto regióne stredného Gemera,“ dodal primátor mesta Jelšava Milan Kolesár.

Okres Revúca patrí medzi najmenej rozvinuté. Vo februári nemalo prácu takmer 12 % obyvateľov regiónu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny