Na hlavný obsah

Obce sa boja že prídu o eurofondy. Pre zdĺhavé kontroly nevedia pokračovať v projektoch

Na ich dokončenie majú stále menej času.

Obce sa boja že prídu o eurofondy. Pre zdĺhavé kontroly nevedia pokračovať v projektoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viaceré obce nevedia pokračovať v projektoch, ktoré sa financujú z eurofondov. Sťažujú sa na zdĺhavé kontroly verejného obstarávania. Čas sa im pritom kráti. Hotové musia byť do konca roka.

V obci Halič v okrese Lučenec chcú revitalizovať verejné priestranstvo za takmer 220-tisíc Eur. Peniaze majú odobrené, verejné obstarávanie ukončili v najskoršom termíne, vo februári.

Problémom obcí s eurofondami sa v reportáži venoval redaktor RTVS Roman Kondrlík:

„Do dnešného dňa tento proces verejného obstarávania nemáme skontrolovaný ani žiadnu správu z ministerstva k výberu stavebných prác sme neobdržali,“ uviedol starosta obce Halič Alexander Udvardy.

Namiesto toho dostali list od ministerky Veroniky Remišovej (Za ľudí), že majú sklz a ich projekt je preto rizikový. „Celkom som nepochopil prečo nás pani ministerka upozorňuje na našu nečinnosť, keď stále čakáme na vyhodnotenie vo z ich strany,“ skonštatoval Udvardy.

Chýbajú kontrolóri

Podľa ministerstva, kontrola aktuálne prebieha a neregistrujú komplikácie. Obec však musí počkať na ukončenie kontroly verejného obstarávania, bez toho v projekte pokračovať nemôže.
V obci Tuhár z podobnej príčiny nepokračujú v pláne postaviť domov sociálnych služieb za viac ako 600-tisíc Eur.

„Na výsledky čakáme minimálne mesiac a pol a tento problém riešime minimálne 4 mesiace cez komunikácie,“ povedal starosta obce Tuhár Peter Čeman. Starostovia sa domnievajú, že chýbajú kontrolóri. Pripúšťa to aj ministerka. Jej rezort ich však navýšil.

„Áno na niektorých rezortoch, ktoré nespravili tie opatrenia, ktoré sme urobili my, tieto problémy pretrvávajú, čiže verejní obstarávači a dobrí kontrolóri, na Slovensku, je ako šafránu,“ skonštatovala ministerka Remišová.

„Vláda by sa zrejme mala detailnejšie pozrieť na ten problém, prečo sa tieto prostriedky na projekty obcí nečerpajú. A nejaké opatrenia prijať, ktoré by urýchlili čerpanie, pomohli obciam, aby prekonali bariéry, ktoré sú v tom čerpaní,“ podotkol analytik Národnej banky Slovenska pre eurofondy Marián Labaj.

Obec Tuhár v tejto súvislosti avizovala, že ak sa v priebehu niekoľkých dní nič nezmení, pre meškanie ministerstva investícií pravdepodobne odstúpi od plánu vybudovať domov sociálnych služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika