Na hlavný obsah

Občianska iniciatíva vyzýva na referendum. Medzi otázkami nájdete aj kontroverzné témy

Plebiscit by chceli spojiť s parlamentnými voľbami.

Občianska iniciatíva vyzýva na referendum. Medzi otázkami nájdete aj kontroverzné témy
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Občianska iniciatíva Referendum 23 predstavila svoj návrh na referendum, ktoré by malo obsahovať sedem otázok. V plebiscite sa chcú občanov pýtať na eutanáziu, registrované partnerstvá, ale aj internetové voľby. O iniciatíve informoval v utorok (11. 4.) poslanec mestského zastupiteľstva Ružomberok Ján Kuráň.

Spolu s Kuráňom referendové otázky predstavili Monika Weissová, Oľga Chýlová, Matej Baran a Marin Šuc. S výnimkou Weissovej kandidovali všetci ako nezávislí kandidáti v jesenných komunálnych voľbách za poslancov do mestského zastupiteľstva v Ružomberku. Úspešný však bol iba Kuráň.

Na svojom webe uvádzajú, že sa nespájajú so žiadnou politickou stranou, cirkvou či obchodnou spoločnosťou. V súvislosti s referendom oslovili ešte pred veľkonočnými sviatkami všetky politické strany, na ich reakciu čakajú.

„Naším cieľom je vyzbierať dostatok podpisov od občanov, aby referendum s našimi otázkami, ktoré môžu konečne nastoliť v tejto spoločnosti pokoj, mohlo byť spojené s parlamentnými voľbami, a tým zaistiť jeho platnosť,“ uviedla.

Referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov.

Sedem otázok

Prvá otázka sa týka umelého ukončenia tehotenstva. Ak by sa za túto referendovú otázku vyjadrila väčšina obyvateľov Slovenska, ženám by sa garantovala možnosť interrupcie na tri roky. Počas tohto obdobia by sa legislatíva, ktorá zákroky povoľuje, nemohla zmeniť. Zákon by pritom platil v tom rozsahu, v akom by bol ku dňu vyhlásenia referenda.

Plebiscit dáva priestor aj téme menštruačných hygienických pomôcok. Druhá otázka navrhuje schválenie celoštátneho systému ich bezplatného poskytovania, ak na to žena nemá financie. Podľa iniciatívy by takáto zmena pomohla redukovať ekonomické rozdiely v spoločnosti. Poukazuje aj na to, že takýto systém už v niektorých krajinách funguje.

Menštruačného cyklu sa týka aj tretia otázka. Tá by zaručila, že by ženy s nadmieru bolestivou menštruáciou mali nárok na jeden deň voľna za mesiac. Potrebovali by na to však potvrdenie lekára.

Jedna z otázok navrhovaného referenda sa týka aj zmeny systému priebehu volieb. Online forma volieb prezidenta SR či poslancov Národnej rady SR a Európskeho parlamentu by podľa iniciatívy zabezpečila, že by sa občania Slovenska mohli zúčastniť volieb aj vtedy, ak žijú v zahraničí.

Marihuana, registrované partnerstvá a eutanázia

„Súhlasíte s tým, aby bol povolený predaj a konzumácia marihuany na liečebné a rekreačné účely v špecializovaných predajniach, ktorým vydáva licenciu Ministerstvo financií Slovenskej republiky vždy po splnení jednotne vyhláškou stanovených primeraných podmienok?“ spytuje sa iniciatíva v piatej otázke.

Dostatok hlasov by zabezpečil dekriminalizáciu marihuany s tým, že by sa dala dostať len vo vyhradených predajniach. Zisky by sa zároveň zdaňovali. Príjmy z takzvanej „dane z marihuany“ by smerovali do financovania zdravotníctva, samospráv a medzi dôchodcov.

Šiesta otázka sa týka registrovaných partnerstiev. Znamenalo by to, že páry, ktoré spolu chcú žiť, no nechcú byť v manželstve, by mohli vstúpiť do registrovaného partnerstva. To by im zaručilo rovnaké práva ako manželským párom s výnimkou adopcie detí. Tým chce iniciatíva „zachovať pokoj v spoločnosti.“

Posledná, siedma otázka, sa týka eutanázie. Iniciatíva navrhuje, aby sa asistované predčasné ukončenie života sprístupnilo pacientom v konečnom štádiu nevyliečiteľného ochorenia. Podmienkou by bola ich „výslovná vedomá žiadosť.“

„Myslíme si však, že každý človek by mal právo sa rozhodnúť, kedy je čas odísť. Nikomu neprikazujeme, nezakazujeme, čo má, alebo nemá robiť. Ide nám len o to, aby každý občan Slovenskej republiky mal možnosť sa rozhodnúť – ako žiť, ako umrieť,“ vysvetlila iniciatíva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko