Na hlavný obsah

Obedové menu v reštauráciách zdraželi miestami o takmer 50 percent. Gastrosektor môže dostať ďalšiu ranu

Inflácia mení stravovacie návyky Slovákov.

Obedové menu v reštauráciách zdraželi miestami o takmer 50 percent. Gastrosektor môže dostať ďalšiu ranu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obedy zdraželi. Ich cena sa tento rok drží na ôsmich eurách. S nárastom príplatkov za prácu cez víkendy a sviatky môže cena jedla ešte rásť. Tento nárast ovplyvní pandémiou najviac zničené podnikanie – gastro. Zmení stravovacie návyky Slovákov.

Cena obedov v reštauráciách stúpla v niektorých regiónoch o vyše 40 percent. Vyplýva to z prieskumu agentúry Edenred. Reštaurácie cítia, že ľudia šetria. „Jedna z prvých vecí, na ktorých šetria, sú návštevy podnikov a reštaurácií. Aj obedové menu menej jedia,“ priblížil gastrošpecialista Oto Kóňa.

„Vidíme, že veľa podnikateľov je už teraz na konci so silami. Majú dlhy z pandémie a teraz sa prepadajú do ešte väčších dlhov. Vidíme, že veľa prevádzok krachuje, ale vidíme aj niektoré nové, ktoré otvárajú. A to aj vďaka zníženej DPH, ktorá je na 10 percentách,“ dodal.

Téme sa v Správach RTVS o 14.00 h venovala redaktorka Natália Krížová:

Podľa odborníka, by sa dalo gastru pomôcť sezónnym zamestnávaním, ktoré prinesie flexibilitu a nižšími odvodmi, ako to majú v iných krajinách Európskej únie.

„My sme to skôr urobili spôsobom, že sme znížili gramáž a zachovali kvalitu. Snažili sme sa ceny zvýšiť veľmi mierne, pretože si uvedomujeme, že ako metropola v porovnaní s Budapešťou a Prahou sme už aj tak dosť drahý,“ uviedol majiteľ reštaurácie Maroš Ihnát.

Najviac zdraželi obedy – skoro o 44 percent v Trenčianskom kraji. V marci ľudia priemerne zaplatili 7,90 eur, kým vlani v marci sa ceny pohybovali na úrovni 5,50 eur.

Na zdražovanie obedov zareagovalo aj ministerstvo práce. Od prvého mája sa minimálna hodnota stravného lístka zvyšuje na 5,40 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika