Na hlavný obsah

Obetiam nenávistných prejavov chce pomôcť nová iniciatíva Zastavme nenávisť

Chcú ľudí informovať aj o tom, ako sa brániť.

Obetiam nenávistných prejavov chce pomôcť nová iniciatíva Zastavme nenávisť
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Pomoc obetiam nenávistných prejavov bude poskytovať aj nová iniciatíva Zastavme nenávisť. Ide o neformálnu iniciatívu viacerých neziskových organizácií a právnických firiem. Jej zástupcovia upozornili na nárast nenávistných prejavov, vyhrážok a podnecovania k násiliu na internete a sociálnych sieťach.

Podčiarkli, že takýto obsah nemá miesto v demokratickej spoločnosti a je za hranicou slobody slova. Šíriť chcú preto informácie o problematike a o možnostiach, ako sa brániť.

„Potreba silnej a zmysluplnej spoločnej akcie je neodškriepiteľná. Pretože stále platí, že pravda a láska nad lžou a nenávisťou naozaj nezvíťazia samé od seba. Nech je teda ľudskosť tou hodnotou, ktorá je schopná nás zjednotiť,“ uviedla Silvia Porubänová zo Slovenského národného strediska pre ľudské práva.

Iniciatíva chce šíriť povedomie o limitoch slobody slova a zmierniť šírenie nenávisti na internete. Na webe iniciatívy www.zastavmenenavist.sk sprístupnili základné informácie o tom, čo sa považuje za nenávistné prejavy, ako sa pred nimi brániť a ako ich môžu občania nahlásiť. Ponúkať plánuje aj právnu pomoc.

Spustila informačnú kampaň „Online nenávisť má skutočné obete“ a pripravuje podujatia či diskusie. K iniciatíve sa pripojilo napríklad aj Post Bellum. Podľa slov Sandry Polovkovej z organizácie veria, že spájanie sa organizácií s rovnakými hodnotami pomôže udržiavať slušnú spoločnosť, v ktorej nenávisť nemá priestor.

„Občianska spoločnosť prostredníctvom iniciatívy hovorí jasné nie nenávistným a útočným formám komunikácie vo verejnom diskurze a v online priestore. Chce vzdelávať ľudí o tom, že sloboda slova má svoje limity, najmä v prípade vyhrážok,“ povedala Katarína Klingová z organizácie GLOBSEC.

Dodala, že iniciatíva plánuje ukázať, že občania sa môžu brániť. Už teraz podľa nej existuje množstvo nástrojov, ktorými sa vedia brániť a dá sa im pomôcť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko