Na hlavný obsah

Obeťou útoku v Tel Avive je Talian. Sedem ľudí utrpelo zranenia

Polícia mala útočníka zastreliť.

Obeťou útoku v Tel Avive je Talian. Sedem ľudí utrpelo zranenia
Osobu zranené pri útoku v Tel Avive transportujú do nemocnice. Foto: ČTK/AP

Obeťou piatkového (7. 4.) útoku v Tel Avive sa stal 30-ročný taliansky turista, potvrdil Rím. Taktiež sedem ľudí, ktorí utrpeli zranenia, sú podľa agentúry DPA turisti. Agentúra AP píše o piatich zranených turistoch z Británie a Talianska. Útočníkom bol podľa izraelských bezpečnostných zdrojov 45-ročný izraelský Arab, ktorého polícia zastrelila.

Útočník autom nabiehal do chodcov na obľúbenej ceste pre peších aj cyklistov v Tel Avive. Keď na miesto dorazil policajt, uvidel niekoľko zranených ľudí a prevrátený voz. Jeho vodič tasil zbraň, a tak ho policajt “ zneškodnil „.

Taliansky minister zahraničia Antonio Tajani potvrdil, že mŕtvym je Talian. Čin odsúdil ako „zbabelý útok“. Medzi zranenými, ktorí utrpeli ľahké až stredne ťažké zranenia, je podľa AP aj 17-ročné dievča a 74-ročný muž.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil v reakcii na útok povolať zálohy z radov jednotiek hraničnej polície, uviedol list The Times of Israel. Tento krok naznačuje, že existujú obavy z ďalšieho vyhrotenia situácie v krajine. Občanov premiér vyzval, aby dbali pokynov bezpečnostných zložiek.

Protesty pokračujú

Na sobotu plánovaný pravidelný protivládny protest organizátori napriek teroristickému útoku nezrušili, píše TOI. Pristúpili ale na požiadavku polície, aby po večernej demonštrácii v Tel Avive neorganizovali pochod ulicami. Izrael od začiatku roka zmietajú protesty proti kontroverznej reforme súdnictva, ktorú presadzuje Netanjahuova vláda a ktorá podľa kritikov oslabí izraelskú demokraciu.

Demonštrácie pokračujú napriek tomu, že koalícia schvaľovanie reformy pod tlakom nedávno pozastavila a začala dialóg s opozíciou. Organizátori protestu v sobotu uviedli, že „izraelská vláda zlyháva vo všetkých oblastiach“. Dodali však, že časť dnešnej demonštrácie bude venovaná pozostalým a bezpečnostným zložkám.

Skupiny izraelských vojenských záložníkov pohrozili odmietnutím služby, ak vláda súdnu reformu presadí. Počas konzultácií medzi koalíciou a opozíciou ale hrozbu stiahli.

„Budeme pokračovať v protestoch proti diktatúre, ako keby nebola žiadna vojna proti terorizmu, a budeme sa naďalej dostavovať do záložnej služby a podporovať armádu a bezpečnostné sily, ako keby nebola žiadna vojna proti diktatúre,“ uviedli teraz vo vyhlásení.

V Izraeli panuje v posledných dňoch veľmi napätá atmosféra, keďže izraelská polícia tento týždeň vykonala nehodu v jeruzalemskej mešite al-Aksá. Po nich nasledovali raketové útoky na Izrael z Pásma Gazy a tiež z Libanonu, na ktoré armáda odpovedala nálety.

Polícia intenzívne pátra aj po páchateľovi alebo páchateľoch útoku na okupovanom Západnom brehu Jordánu, kde po streľbe na osobné auto zomreli dve sestry s izraelským a britským občianstvom, ktorým bolo podľa Reuters 16 a 20 rokov. Vážne zranenia utrpela aj ich matka. Rodina bývala v jednej z židovských osád blízko Betlehema na Západnom brehu.

Útoky tvrdo odsúdili Spojené štáty. Úrad talianskej premiérky Giorgie Meloniovej vyjadril solidaritu s Izraelom.

Reakcia USA

Spojené štáty v piatok rázne odsúdili teroristické útoky v Predjordánsku a Tel Avive. Informuje o tom americké ministerstvo zahraničných vecí.

„Vyjadrujeme hlbokú sústrasť rodinám obetí a ich milovaným osobám, a zranením želáme plné uzdravenie,“ uviedol americký rezort diplomacie. „Spojené štáty stoja pri vláde Izraela a jeho obyvateľoch,“ uviedlo ministerstvo. Dodalo, že je v úzkom spojení s izraelskými partnermi.
Pri útoku v Predjordánsku prišli v piatok o život dve Izraelčanky, ktoré mali podľa Londýna aj britské občianstvo. Ďalšia osoba utrpela zranenia.

Reakcia EÚ

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell tiež odsúdil útoky v Izraeli, ako aj raketovú paľbu z územia Libanonu a vyzval všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť. Informovala o tom agentúra AFP.

„EÚ plne odsudzuje takéto násilné činy. Toto musí prestať,“ uviedol Borrell. Zároveň odsúdil vypálenie rakiet z pásma Gazy a Libanonu.

„Vyzývame všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť, vyhli sa ďalšej eskalácii a zachovali pokoj počas prebiehajúcich náboženských sviatkov,“ povedal Borrell. Dodal, že Izrael má právo brániť sa, no zároveň musí byť každá odpoveď podľa neho primeraná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet