Na hlavný obsah

Obličky Slovákov poškodzuje najmä cukrovka a vysoký krvný tlak, vyplýva to z údajov NCZI

Zodpovedajú aj za filtrovanie krvi v tele.

Obličky Slovákov poškodzuje najmä cukrovka a vysoký krvný tlak, vyplýva to z údajov NCZI
Na ilustračnej snímke model obličky. Foto: Unsplash

Obličky Slovákov poškodzuje najmä cukrovka a vysoký krvný tlak. Nefrológovia v roku 2021 sledovali celkovo 159 882 osôb. Pacientom najčastejšie diagnostikovali diabetickú nefropatiu – chronické ochorenie obličiek spôsobené cukrovkou a hypertenznú i vaskulárnu nefrosklerózu. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Nefrologické ambulancie v roku 2021 zaznamenali celkovo 344 129 návštev. Pravidelnú dialyzačnú liečbu potrebovalo 4 458 pacientov. Viac ako tretine ju indikovali na základe diabetickej nefropatie.

„Hoci medziročne klesol počet pravidelne dialyzovaných pacientov, v prípade mladších vekových skupín sme zaznamenali nárast,“ priblížila hovorkyňa NCZI Veronika Daničová.

Dialyzačné stacionáre v roku 2021 evidovali 855 úmrtí ľudí, ktorí boli v pravidelnej dialyzačnej liečbe. „Oproti roku 2020 vzrástol počet takýchto úmrtí o 8,9 percenta. Pri porovnaní priemerného počtu úmrtí osôb v pravidelnej dialyzačnej liečbe za roky 2015 až 2019 oproti roku 2021 evidujeme nárast o 37,5 percenta,“ priblížila hovorkyňa.

Obličky sú veľmi dôležitý párový orgán. Zodpovedajú najmä za vylučovanie prebytočných tekutín i odpadových látok z tela a filtrovanie krvi. „Zlyhanie obličiek je život ohrozujúci stav. Dá sa riešiť dialýzou, teda čistením krvi prístrojom, ktorý nahrádza funkciu obličiek alebo transplantáciou obličiek,“ dodala Daničová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko