Na hlavný obsah

Obľúbené turistické destinácie v Taliansku vysychajú. Extrémne sucho hrozí krajine druhý rok po sebe

Na alarmujúcu situáciu už reagovala aj talianska vláda.

Obľúbené turistické destinácie v Taliansku vysychajú. Extrémne sucho hrozí krajine druhý rok po sebe
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Taliansku hrozí, že zažije druhý rok extrémne sucho. Nasvedčuje tomu nedostatok vody v riekach a jazerách. Ohrozený je okrem poľnohospodárstva aj turizmus. Málo zrážok sa prejavilo na severe krajiny. Niektoré mestá zásobujú vodou z cisterien.

Gardské jazero je najväčšie v Taliansku. Tvorí kľúčovú zásobáreň sladkej vody. Dnes je jeho hladina najnižšia za posledných 70 rokov. Každoročne ho navštívia dovolenkári z celého sveta. O túto sezónu majú domáci strach.

Úbytku vody v talianskych riekach a jazerách sa venovala redaktorka RTVS Martina Jančiarová:

S nedostatkom vody zápasí aj rieka Pád. Už teraz má takú nízku hladinu ako vlani v lete. „Čoskoro sa naša rieka zmení na piesočnú diaľnicu. Ak to takto pôjde ďalej, nebude to trvať ani 10 rokov,“ uviedol lodivod Giuliano Landini.

Suchá a teplá zima

Pád preteká najhustejšie obývanou časťou Talianska. Obľubujú ju rybári, poháňa turbíny vodných elektrární a poľnohospodári ju využívajú pri pestovaní plodín. Roky sa po nej plavia lode s turistami. Teraz hrozí, že kapitáni budú musieť pre plytčinu meniť kurz.

„S touto riekou sa spája moje detstvo. Prvýkrát som sa po nej plavil na lodi v 13 rokoch. Pamätám si ju ako plnú života. Všetko zmizlo. Rieka je úplne opustená,“ dodal Landini. Za nedostatok vody môže nezvyčajne suchá a teplá zima. Okolité Alpy nemali dostatok snehu, ktorý by mohol rieky napojiť.

„Na leto sa musíme pripraviť s tým, že nás možno čaká podobne kritická situácia ako minulý rok. Môže sa to odraziť na poľnohospodárstve, chove zvierat, ale aj na nedostatku pitnej vody či v sektore vodných elektrární,“ priblížila výskumníčka Ramona Magnová.

Na alarmujúcu situáciu už reagovala aj talianska vláda. Chce napríklad investovať do nádrží, ktoré by zachytávali dažďovú vodu, či do zariadení na odstraňovanie soli. Na dodržiavanie plánu šetrenia vodou má dohliadať komisár pre sucho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet