Na hlavný obsah

Obrazy kráľa pop-artu vystrieda stavebný ruch. Múzeum Andyho Warhola sa dočká rekonštrukcie

Bude z neho originálna moderná stavba s multimediálnymi prvkami.

Obrazy kráľa pop-artu vystrieda stavebný ruch. Múzeum Andyho Warhola sa dočká rekonštrukcie
Na snímke budova Múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach. Foto: RTVS

V Múzeu Andyho Warhola v Medzilaborciach vystrieda obrazy kráľa pop-artu stavebný ruch. Budova sa napokon dočká rekonštrukcie. Prešovský samosprávny kraj ju odovzdal firmám, ktoré ju majú premeniť na originálnu modernú stavbu s multimediálnymi prvkami.

V múzeu majú za sebou päť týždňov sťahovania. „Bolo to možno viac ako tisíc krabíc. Potom celý ateliér, archív a všetky kancelárie,“ uviedol riaditeľ Múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach Martin Cubjak.

Modernizácia múzea vyjde na vyše 12 miliónov eur. Hrozilo však, že žiadna nebude. Keď sa ukázalo, že pôvodne vládou schválených viac ako sedem miliónov stačiť nebude a kraj žiadal navýšenie sumy, rezort financií navrhol uznesenie zrušiť.

Peniaze navyše však nájde samospráva. Kraj očakáva, že od štátu dostane napokon len päť miliónov. „Čakal som, že táto vláda nám prispeje, dokonca aj niečo navyše. Žiaľ, stal sa opak. Dostali sme niečo menej, ako sme mali schválené predtým,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Rekonštrukcii Múzea Andyho Warhola sa venoval redaktor RTVS Róbert Latta:

Podľa rezortu financií však kraj môže počítať s pôvodne schválenou sumou. „Keďže kraj upustil od požiadavky na dofinancovanie zvýšených nákladov projektu, uvoľníme na projekt rekonštrukcie múzea finančné prostriedky v pôvodnej sume 7, 1 milióna eur,“ uviedlo ministerstvo financií.

K rozhodnutiu, že sa múzeum napokon rekonštrukcie dočká, zrejme prispela aj zatekajúca strecha. „Interne ju voláme 12 miliónová strecha,“ povedal riaditeľ múzea Cubjak.

Špecifická exteriérová oceľová konštrukcia

Špecifikom stavby bude exteriérová oceľová konštrukcia, ktorá bude vážiť 250 ton. „Bude to tvoriť rám, na ktorý sa môžu umiestniť rôzne multimediálne nosiče,“ vysvetlil konateľ firmy Slavomír Gmitter.

Pracovať na rekonštrukcii budú aj zamestnanci, ktorí z mesta či regiónu pochádzajú. Aj samotné Medzilaborce sa chcú pripraviť na to, že im pribudnú turisti. „Sú to výzvy aj pre mesto, aj pre súkromné spoločnosti, ktoré budú musieť za tú krátku dobu zareagovať a postaviť svoje služby na vyššiu úroveň,“ vysvetlil primátor mesta Medzilaborce Vladislav Višňovský.

Rekonštrukcia by mala byť dokončená na jeseň budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny