Na hlavný obsah

Obrovský úhyn rýb po celom toku rieky Slatina zrejme spôsobili toxické látky

Na mieste zasahovala enviropolícia.

Obrovský úhyn rýb po celom toku rieky Slatina zrejme spôsobili toxické látky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ďalšie znečistenie chránenej rieky Slatina na strednom Slovensku. Obrovský úhyn rýb po celom jej toku pravdepodobne spôsobili toxické látky. Na mieste zasahovali enviropolícia aj Slovenská inšpekcia životného prostredia. Počet uhynutých rýb ani výšku škôd zatiaľ nevyčíslili.

Pstruhy, mreny či podustvy. V piatok (31. 3.) podvečer spozorovali miestni rybári na rieke Slatina väčšie množstvo mŕtvych rýb. „Vyzerá to na chemickú otravu. Ešte nemáme teplo, tak to nemôže byť tým. Toto bude otrava, určite to bude niečo chemické,“ uviedol ochranár Jozef Martinský.

Rybári aj v sobotu (1. 4.) od skorého rána pokračovali so zberom uhynutých rýb na celom povodí rieky Slatina. Voda však mala normálnu farbu a nemala žiadne znaky znečistenia.

„Našli sme ešte kusy, ktoré javili známky života. Otrava je veľmi silná,“ dodal. Na mieste už večer zbierali vzorky vody Slovenská inšpekcia životného prostredia, enviropolícia aj pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku. V najbližších dňoch budú skúmať zdroj znečistenia.

Úhynu rýb na rieke Slatina sa venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

„Odhaleniu príčin znečistenia rieky Slatina zároveň pomôžu výsledky analýz uhynutých živočíchov. V tejto chvíli pracujeme s viacerými verziami príčin tohto úhynu,“ priblížil hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Dávid Vido.

Je to dlhodobý problém

Znečisťovanie rieky Slatina je už dlhodobým problémom. „Problematické je, že tieto úhyny nevieme vystopovať. Presne pred dvomi rokmi bola voda studená, dostatok vody a boli podobné úhyny a nepodarilo sa vypátrať zdroj,“ uviedla manažérka WWF Martina Paulíková.

Podľa rybárov je obnova života v rieke náročný a dlhoročný proces. Rybári a ekológovia preto vyzývajú na pravidelné sledovanie a kontrolovanie odpadových vôd, aby sa podobným nehodám mohlo predísť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny