Na hlavný obsah

Obsah pesticídu v ukrajinskom obilí bol prekročený trojnásobne, tvrdia potravinári

K poškodeniu zdravia podľa odborníkov nedochádza.

Obsah pesticídu v ukrajinskom obilí bol prekročený trojnásobne, tvrdia potravinári
Na ilustračnej snímke obilie. Foto: RTVS

Prekročené hodnoty pesticídov v obilí vyhodnotili ako potenciálne toxické. Vyplýva to z vyjadrenia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Podľa lekárov, na to, aby mali pesticídy preukázateľný vplyv na zdravie, by sa museli konzumovať pravidelne a dlhodobo. Otázne tiež, o aké pesticídy ide. Niektoré sú v EÚ zakázané.

V analyzovanej vzorke bol podľa údajov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy obsah pesticídu prekročený trojnásobne. Odborníci sa zhodujú, že k poškodeniu zdravia v tomto prípade nedochádza.

„My poznáme taký terminus technikus – hodnotenie rizika, to znamená, že aj keď je tá dávka trojnásobná, ale ak vy zjete z tejto múky 200-gramový koláčik jednorazovo, tak v podstate sa vám nič nestane, pretože tie limity sa nastavujú v určitých rezervách,“ ozrejmil Peter Šimko, profesor z oddelenia potravinárskej technológie STU.

„V prípade, že by sme boli vystavení dlhodobo vysokým dávkam pesticídov v potravinách, tak môže dôjsť predovšetkým k poškodeniu centrálneho nervového systému, občas sa vyskytujú aj očné príznaky,“ vysvetlila lekárka Monika Palušková.

Pesticíd sa stále používa vo viac ako 100 krajinách sveta, aj Európska únia ho zakázala až od roku 2020.

„Musíme si ale povedať, že povedzme Austrália, Spojené štáty alebo Európska únia, kde sú tieto látky zakázané, to je tá najbohatšia časť ľudskej spoločnosti, tak taká rozvojová krajina, čo si povie – umriem od hladu, hneď, do týždňa alebo umriem na pesticíd po tridsiatich rokoch. Aj to nie je isté,“ dodal Šimko.

To, či potravina alebo výrobok pesticíd obsahuje, spotrebiteľ posúdiť nevie, lebo na kvalitu, chuť či vôňu potraviny to vplyv nemá.

Analyzovanej vzorke obilia sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová. Viac o dlhodobom vplyve pesticídov na ľudské zdravie sa dozviete v reportáži:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko