Na hlavný obsah

Obvinili Američana podozrivého zo zverejnenia tajných dokumentov

Federálny sudca rozhodol, že 21- ročný Teixeira zostane vo väzení.

Obvinili Američana podozrivého zo zverejnenia tajných dokumentov
Na videosnímke agenti FBI zadržali 21-ročného Jacka Teixeiru (v červených krátkych nohaviciach). Foto: TASR/AP

Zadržaného Jacka Teixeira, ktorý je podozrivý zo zverejnenia tajných dokumentov USA, v piatok (14. 4.) obvinili z neoprávneného držania a prenosu tajných informácií. Informovala o tom americká televízia CNN.

Dvadsaťjedenročný príslušník Národnej leteckej gardy štátu Massachusetts, ktorého vo štvrtok (13. 4.) v súvislosti s týmto prípadom zatkol Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), sa v piatok dostavil na súd v Bostone.

Federálny sudca rozhodol, že Teixeira zostane vo väzení. Ďalšie pojednávanie je naplánované na budúcu stredu, informovala agentúra AP.

Teixeira počas krátkeho súdneho pojednávania prehovoril len dvakrát. Na otázku, či si uvedomuje svoje právo nevypovedať, odpovedal: „Áno“. Potvrdil tiež, že vyplnil osobitné finančné vyhlásenie, ktoré podľa sudcu dokazuje, že má nárok na zastupovanie verejným obhajcom.

Dokumenty sa šírili na sociálnych sieťach

Utajované americké dokumenty týkajúce sa citlivých informácií súvisiacich okrem iného s ruskou vojnou na Ukrajine začali minulý týždeň zverejňovať americké médiá.

Materiály sa predtým objavili najprv na komunikačnej platforme Discord, odkiaľ sa rozšírili na ďalšie sociálne siete. Tam ich okrem iného široko zdieľali proruské účty.

Osobám usvedčeným z úmyselného šírenia informácií o národnej obrane hrozí až desať rokov väzenia. Ako poznamenala agentúra Reuters, Teixeirovi by mohol hroziť dlhší trest v závislosti od toho, aké všetky obvinenia voči nemu vznesú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet