Na hlavný obsah

Od júna čakajú justíciu zmeny. Po polročnom odklade začne platiť nová súdna mapa

Žiadna zmena neprichádza do úvahy, uviedol minister spravodlivosti.

Od júna čakajú justíciu zmeny. Po polročnom odklade začne platiť nová súdna mapa
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Súdna mapa začne platiť tak, ako bolo v pláne, a to od 1. júna. Žiadna zmena neprichádza do úvahy. Vyhlásil to pre novinárov dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas.

Ako doplnil, pri súdnej mape prišlo k zhode. „Bolo treba prijať rozhodnutie a ísť jednotne spoločnou cestou istú dobu. Po nej vyhodnotiť, nakoľko je efektívna a správna. Som rád, že sme našli spoločnú cestu s predsedami krajských súdov, ako aj s vedením Súdnej rady,“ uviedol.

Od 1. júna vzniknú tri správne súdy. „V Košiciach a Banskej Bystrici je z hľadiska obsadenosti situácia priaznivá a v Bratislave by k danému termínu malo byť k dispozícii 23 sudcov,“ informoval predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.

Po technickej aj materiálnej stránke by fungovanie všetkých troch správnych súdov malo byť zabezpečené. „Všetky tri už majú svoje budovy, zabezpečuje sa aj technické vybavenie a môže sa začať sťahovanie. Čo sa týka obsadenosti bratislavského súdu, vypísali sme výberové konanie, ktoré je ešte otvorené,“ doplnila poverená predsedníčka Správneho súdu v Bratislave Jeannette Hajdinová.

Ako doplnila, pre súd v Bratislave je stanovených 43 sudcov. „Do konca júna by malo byť na súde približne 20 sudcov a výberové konanie je na ďalších 20. Rozbeh bude chvíľu trvať. Treba si uvedomiť, že súdna mapa je iba prvý krok, ktorý prinesie špecializáciu. Nemenej dôležitá otázka sú ľudské zdroje, a to nielen sudcovia, ale aj ďalší personál, a treba k tomu otvoriť diskusiu,“ povedal Karas.

Informácie o pripravenosti súdov na zmenu priniesla aj redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko