Na hlavný obsah

Od opeľovania závisí až 84 percent plodín pestovaných v Európe. Včelám škodia postrekmi aj záhradkári

Na malých pestovateľov totiž nedohliadajú inšpektori.

Od opeľovania závisí až 84 percent plodín pestovaných v Európe. Včelám škodia postrekmi aj záhradkári
Na snímke záhradkár pripravujúci postrek na stromy. Foto: RTVS

Včelám škodia chemické postreky nielen veľkých poľnohospodárov, ale aj záhradkárov. Zatiaľ čo napríklad na družstvá dohliadajú aj inšpektori, na malých pestovateľov nie.

Striekanie stromov uprostred slnečného dňa za plného kvetu a neraz aj s nesprávne rozriedeným prípravkom. S takýmito praktikami v záhradách sa stretávajú mnohí včelári.

„Niekedy zmiešavajú viac pesticídov dokopy, čiže pesticíd, ktorý je samostatne relatívne neškodný pre včely, keď sa zmieša s iným druhom pesticídu, tak môže vytvoriť vyslovene chemickú bombu, ktoré pozabíjajú opeľovačov,“ uviedol odborník na včelárstvo zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Róbert Chlebo.

Téme sa v Správach RTVS venovala redaktorka Jana Obrancová:

Hoci záhradkári pri používaní pesticídov zasahujú výrazne menšiu plochu ako poľnohospodári, škody môžu narobiť včelárom z bližšieho aj zo vzdialenejšieho susedstva.

Včely totiž za znáškou prelietavajú niekoľko kilometrov. Keďže kontrola záhradkárov je v praxi nereálna, včelárom aj inšpektorom zostáva len osveta.

„Nikdy neaplikujeme prípravky počas letového času včiel. Je pravidlo aplikovať prípravky neskôr večer, podvečer, keď sa včely stiahnu,“ vysvetlila pracovníčka Odbornej rastlinnej výroby ministerstva pôdohospodárstva Bronislava Škarbová.

Opeľovanie potrebujú štyri z piatich rastlín, závisí od neho úroda až 84 percent plodín pestovaných v Európe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko