Na hlavný obsah

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých zhruba 8 500 civilistov, tvrdí OSN

Skutočný počet obetí je pravdepodobne podstatne vyšší.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých zhruba 8 500 civilistov, tvrdí OSN
Mŕtve telá zabalené vo vreciach ležia neďaleko nemocnice v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 10. februára 2023. Foto: TASR/AP

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vo svojej najnovšej bilancii uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých zhruba 8 500 civilistov. V utorok (11. 4.) o tom informovala stanica Sky News.

Od 24. februára 2022, keď ruská armáda začala vojnu proti Ukrajine, do apríla tohto roka bolo potvrdených 8 490 obetí na životoch medzi civilistami a 14 244 zranených, špecifikoval OHCHR.

Väčšina úmrtí bola zaznamenaná na území kontrolovanom ukrajinskou vládou po útokoch ruských síl. Do bilancie je započítaných aj 3 927 obetí z Doneckej a Luhanskej oblasti.

Skutočný počet obetí je pravdepodobne „podstatne vyšší, keďže údaje z niektorých oblastí, v ktorých prebiehajú intenzívne boje, prichádzajú s oneskorením a mnohé správy sa ešte overujú“, dodal Úrad OSN.

Vyšetrovací orgán v marci poukázal na „nerozlišujúce a neprimerané“ útoky ruských síl proti civilnému obyvateľstvu. Rusko popiera, že na Ukrajine pácha zverstvá a útočí na civilné ciele.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet