Na hlavný obsah

Odborový zväz polície žiada prezidentku o odmietnutie návrhu na zlúčenie letiek

Zväz hovorí delimitáciu letúnov v držbe rezortu vnútra.

Odborový zväz polície žiada prezidentku o odmietnutie návrhu na zlúčenie letiek
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Odborový zväz polície (OZP) v Slovenskej republike žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú o vyjadrenie nesúhlasu s návrhom na zlúčenie leteckých útvarov ministerstva vnútra a ministerstva obrany.

V otvorenom liste hovorí o nesystémovom a nešťastnom riešení. Spochybňuje aj argumenty Ministerstva obrany (MO) SR v predloženej analýze. Informoval o tom predseda zväzu Pavol Paračka.

Zväz v liste skonštatoval, že vzhľadom na obsah predloženého návrhu podľa nich vôbec nejde o zlúčenie dvoch leteckých útvarov dvoch rezortov, ale o delimitáciu letúnov v držbe rezortu vnútra.

Argument o takmer nulovom vplyve na štátny rozpočet považuje za zavádzajúci, keďže potenciálny odchod zamestnancov leteckého útvaru rezortu vnútra zo zamestnania a prijatie nového personálu si bude vyžadovať ďalšie náklady. „Nehovoriac o potrebe posilnenia technického personálu MO SR po prevzatí letúnov,“ dodal v liste.

OZP v SR namieta aj argument rezortu obrany, že jedine on má zákonom stanovenú kompetenciu na zabezpečenie leteckej prepravy ústavných činiteľov, zatiaľ čo rezortu vnútra táto pôsobnosť vyplýva len podzákonnými právnymi predpismi.

Poukazuje na zákon o Policajnom zbore, podľa ktorého je úlohou polície aj zaistenie osobnej bezpečnosti prezidenta, premiéra a ďalších určených osôb.

„Na plnenie tejto úlohy vláda SR vybavuje Policajný zbor adekvátnym materiálno-technickým zabezpečením, vrátane lietadiel. Pričom len toto zabezpečenie (lietadlá) je zverené do rúk Policajnému zboru prostredníctvom podzákonného právneho predpisu,“ tvrdí zväz v liste.

Zlúčenie je tendenčné a jednostranné, tvrdí zväz

Odňatie lietadiel z držby rezortu vnútra by podľa OZP v SR znemožnilo polícii používať aj donucovacie opatrenie „použitie lietadla“ s cieľom obmedziť a zabrániť v páchaní trestnej činnosti.

„Komplexná analýza zlúčenia leteckých útvarov z dielne Ministerstva obrany SR sa však už o tomto dopade nezmieňuje. Analýza navyše vykazuje znaky tendenčnosti a jednostrannosti,“ komentoval zväz.

Za absurdné považujú autori listu napríklad argumentáciu prípadným štrajkom civilných zamestnancov, a z toho vyplývajúceho ohrozenia letu. Ako podotkli, títo zamestnanci by aj v rámci rezortu obrany zostali civilnými zamestnancami, a teda pomyselné riziko nezmizne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko