Na hlavný obsah

Oddelenia dokladov zažívajú predsezónny nápor. Za vyšší záujem o nové pasy môžu aj chybné čipy

Na niektorých miestach sa čaká aj dve hodiny.

Oddelenia dokladov zažívajú predsezónny nápor. Za vyšší záujem o nové pasy môžu aj chybné čipy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Oddelenia dokladov zažívajú predsezónny nápor. V niektorých klientskych centrách sa na vybavenie dokladov čaká aj dve hodiny. Záujemcov o nový pas je tento rok viac. Môžu za to aj chybné čipy. Desaťtisíce cestovných pasov s biometriou majú v čipoch nahraté nesprávne elektronické údaje.

„Niektoré cestovné pasy vydané medzi 11. novembrom 2022 a 30. januárom 2023 boli vydané s malou odchýlkou zápisu údajov v čipe,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Polícia vysvetľuje, že za to môže chybný softvér na strane dodávateľa. Ľudia so zlým čipom v pase si tak po pár mesiacoch budú musieť požiadať o doklad druhýkrát. Chybné však nie sú všetky pasy, ktoré polícia v tomto období vydala.

Chybne vydaným pasom sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

„Postupne budeme zasielať SMS správu alebo e-mail dotknutým občanom s informáciou o možnosti bezplatnej výmeny takéhoto cestovného pasu,“ uviedla Bárdyová.

Či je pas v poriadku sa bude dať overiť aj na internete. Ministerstvo vnútra spustí stránku, na ktorej si na základe čísla dokladu overíte, či máte na čipe zapísané dáta správne alebo nie. Rezort odhaduje, že by služba mala fungovať od budúceho týždňa.

Plné klientské centrá

Treba preto rátať s tým, že v klientskych centrách bude ešte rušnejšie než doposiaľ. K žiadateľom sa totiž pridajú ešte aj ľudia, ktorí si chybný pas musia vymeniť. RTVS to vyskúšala na oddelení dokladov, kde sa na vybavenie čaká priemerne jednu hodinu 51 minút.

Bolo krátko po pol dvanástej a v najväčšom klientskom centre v Bratislave by sme nový cestovný pas dnes už nevybavili. Dôvodom je, že všetci záujemcovia si lístok zobrali už skoro ráno. Úradné hodiny majú pritom do 15.00 h.

Aby ste sa podobným nepríjemnostiam alebo dlhému čakaniu v rade pri vybavovaní dokladov vyhli, ministerstvo vnútra odporúča zvážiť návštevu menších oddelení dokladov namiesto veľkého klientskeho centra. Rezort vnútra informuje, že tam sú čakacie doby minimálne, v niektorých prípadoch žiadne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko