Na hlavný obsah

Odhad dôchodku budú môcť ľudia poznať skôr. Zabezpečia to pravidelné výpisy

Poslanci posunuli na ďalšiu schôdzu návrh, ktorý to umožňuje.

Odhad dôchodku budú môcť ľudia poznať skôr. Zabezpečia to pravidelné výpisy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Aký dôchodok zo Sociálnej poisťovne nás v budúcnosti čaká, by sme sa po novom mohli dozvedieť z pravidelných výpisov, nie až pred nástupom do penzie. Poslanci posunuli na ďalšiu schôdzu návrh, ktorý to umožňuje. Odborníci hovoria, že nový systém môže motivovať ľudí, aby sa nevyhýbali plateniu odvodov.

Do veku 50 rokov každých päť rokov a potom každý rok. Takto často by sme si mohli v schránke nájsť informáciu o tom, koľko peňazí budeme v dôchodku dostávať. Odhad svojho budúceho dôchodku, aj to len z druhého a tretieho piliera, poznajú iba tí, ktorí si tam dobrovoľne sporia.

„Záväzkom v oblasti sociálneho poistenia je postupne integrovať dostupné informácie od všetkých poskytovateľov dôchodkového poistenia a sporenia a komunikovať tak jednotnú prognózu dôchodku,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

„Pomôže to aj k takej vyššej disciplíne pri platení odvodov, lebo ľudia si viac uvedomia, že keď sa tým odvodom povedzme nejakým spôsobom vyhýbajú, alebo platia ich nižšie, tak to bude mať naozaj priamy dopad na ich nízky dôchodok,“ uviedol odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál.

Téme sa v Správach RTVS venovala redaktorka Diana Kovaľová:

Vláda chce týmto opatrením splniť ďalší záväzok z plánu obnovy po vzore takzvanej oranžovej obálky zo Švédska. Z nej sa sporiteľ dozvie odhad budúceho dôchodku.

„Samotná oranžová obálka je výborný nápad. Prevedenie je trošku kostrbatejšie, pretože sme v digitálnej dobe. Keď ja chcem vedieť, vtedy mám mať prístup, nie keď sa Sociálna poisťovňa rozhodne, že mi tú informáciu pošle,“ uviedol odborník na investície a dôchodky Ján Šebo.

Názor opozície

Podľa opozície však zjednotiť všetky dôchodkové piliere do jednej prognózy nebude jednoduché. „Je kľúčové, aby ľudia pochopili, že ak si nebudú sporiť viac, tak na dôchodku budú mať problém,“ povedal poslanec Národnej rady SR a člen výboru pre sociálne veci Peter Cmorej (SaS).

Ak poslanci návrh definitívne schvália, predbežnú výšku dôchodku z prvého piliera by sme mohli poznať už na budúci rok. Jednotnú prognózu zo všetkých dôchodkových systémov od roku 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika