Na hlavný obsah

Odpykávať si trest vo väzení neznamená iba sedieť v cele. Odsúdení musia pracovať

Mzda sa im ročne zvyšuje, no nedosahuje ani minimálnu výšku.

Odpykávať si trest vo väzení neznamená iba sedieť v cele. Odsúdení musia pracovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Odpykávať si trest vo väzení neznamená iba sedieť v cele. Odsúdení musia pracovať. Výplata sa im každý rok zvyšuje, no stále nedosahuje ani minimálnu mzdu. Štáb RTVS nakrúcal v Želiezovciach – priamo vo väznici v druhom stupni stráženia.

Do stolárskej dielne chodia každý deň ako do bežnej práce. Ibaže táto je hneď za väzenskými izbami. Nábytkom, ktorý od základov vyrábajú vyše 25 rokov, sú vybavené celé väznice, súdy, ale aj firmy či domácnosti.

Pracujú pod dohľadom príslušníkov a majstrov, ktorí neskúsených zaúčajú. Práca je vo väzení povinná. Väčšina odsúdených pracuje takto priamo v ústavoch. Opravujú, vyrábajú, starajú sa o záhradu či pestujú vlastné ovocie a zeleninu, z ktorej potom varia.

Téme sa v Správach RTVS venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

„Z celkovo 10 043 väznených osôb pracovalo minulý rok v priemere 6 286 osôb. Zvyšok nespĺňal podmienky z vekových alebo zdravotných dôvodov,“ priblížila hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

Jedni robia pre väznicu, iní pre externé firmy. Do práce ich zaraďuje špeciálna komisia. Rozdeľujú ich podľa toho, čo robili na slobode, aký majú zdravotný stav a aký dostali trest. Niektorí tak môžu robiť aj mimo ústavu.

Plat závisí od typu práce a praxe

Plat sa odsúdeným pravidelne valorizuje. Najvyšší je tento rok 554 eur, najnižší 265 eur. Závisí od toho, kto čo robí a koľko rokov má prax.

„Na odsúdených zaradených do práce sa nevzťahuje inštitút minimálnej mzdy- ich odmena je určená nariadením vlády a záleží od pracovnej triedy a stupňa, do ktorej ich zaradí špeciálna komisia,“ dodala Kacvinská.

Výplatu nedostávajú celú. Odrátava sa daň, odvody, trovy výkonu trestu, výživné, exekúcie a iné dlhy. Čo im zostane, môžu minúť v ústavnom bufete, na lieky alebo na telefonát domov.

Každý odsúdený má vlastný účet. Ak výplatu neminie, šetrí si na návrat na slobodu. Pre mnohých je práca vo väznici úplne prvou prácou a vôbec prvou príležitosťou sa niečo naučiť. Zručnosti a prax sú potom odrazovým mostíkom pre život na slobode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko