Na hlavný obsah

Odvolací súd odmietol zrušenie odsúdenia Chauvina za vraždu Georgea Floyda

Sudca mu vymeral 22,5 roka.

Odvolací súd odmietol zrušenie odsúdenia Chauvina za vraždu Georgea Floyda
Na archívnej snímke bývalý americký policajt Derek Chauvin. Foto: TASR/AP

Odvolací súd v americkom štáte Minnesota v pondelok (17. 4.) potvrdil najzávažnejšiu časť rozsudku proti bývalému policajtovi Derekovi Chauvinovi, ktorý si odpykáva trest za vraždu Georgea Floyda.

Chauvin neozbrojeného muža tmavej pleti niekoľko minút tlačil k zemi a minulý rok ho porota uznala vinným z vraždy druhého stupňa, za čo mu sudca vymeral 22,5 roka. Floydova smrť v roku 2020 vyvolala vlnu protestov proti rasizmu a policajnej brutalite naprieč Spojenými štátmi.

Pondelkové zamietnutie žiadosti o zrušenie verdiktu znamená koniec prípadu na súdoch takmer tri roky po tom, ako bol Chauvin natočený, ako kľačí na umierajúcom Floydovi, napísal minnesotský list Star Tribune. Video policajného zásahu natočené okoloidúcim sa potom stalo kľúčovým prvkom procesu, v ktorom bol napokon expolicajt v apríli 2022 uznaný vinným.

Jeho právnik William Mohrman požadoval po vyššej inštancii zrušenie verdiktu s tým, že v meste Minneapolis, kde jeho klient slúžil, sa obžalovanému nemohlo dostať spravodlivého súdu.

Prokurátor Neal Katyal oponoval, že proces so Chauvinom bol „jeden z najtransparentnejších a najstarostlivejších v dejinách našej krajiny“. „Chauvinove početné argumenty na tomto súde ani zďaleka nie sú dôvodom na zvrátenie (verdiktu),“ citovala ho agentúra AP.

Prípad posudzovala trojica sudcov, ktorá argumenty vypočula v januári. „Policajti majú nepochybne náročnú, zložitú a niekedy nebezpečnú prácu. Avšak nikto nie je nad zákonom, „napísal vo verdikte člen senátu Peter Reyes. „Zákon povoľuje policajtom užívať len rozumnú mieru sily pri vykonávaní zákonného zatknutia. Chauvin tu túto hranicu prekročil, keď použil proti Floydovi neprimeranú silu, „pokračoval sudca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet