Na hlavný obsah

Oprava mosta v Martine trvala takmer päť rokov. Zdržali ju najmä nezhody medzi správcom cesty a zhotoviteľom

Definitívnu bodku za opravou dá až kolaudácia stavby.

Oprava mosta v Martine trvala takmer päť rokov. Zdržali ju najmä nezhody medzi správcom cesty a zhotoviteľom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po takmer piatich rokoch je most v Martine na hlavnom ťahu východ – západ prejazdný bez obmedzení. Opravu 60-ročného premostenia mali pôvodne ukončiť v lete 2019.

Práce na rekonštrukcii mosta v Martine sa začali v polovici roka 2018. Na stavbe sa viackrát prerušili pre nezhody správcu cesty a zhotoviteľa na potrebnom rozsahu opravy. Prvý zhotoviteľ aj preto zo stavby odišiel a ďalší rozrobený most iba zakonzervoval. Opravu dokončila až tretia firma, tiež však s istým oneskorením.

„Vyskytli sa však problémy s dodávkami materiálu, predovšetkým predpínacie výstuže. Takže z tohto dôvodu nám zhruba o štyri až päť týždňov meškala výroba nosníkov,“ uviedol predseda dozornej rady Váhostav-sk Igor Choma.

Mostu v Martine sa venoval redaktor RTVS Vladimír Záborský:

Pôvodný projekt, ktorý bol takmer 10 rokov starý, počítal iba s výmenou nosníkov na krajoch mosta. Nakoniec sa menili všetky. Odborník poukazoval na problémy zastaraných projektov už pri prvom prerušení prác.

„Menia sa nám za ten čas normy aj dopravné intenzity. Potom nastáva ten problém, že pôvodná dokumentácia nemusí platiť a je to začarovaný kruh, z ktorého sa nevieme vymotať,“ vysvetlil riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák.

Zmeny v projekte zvýšili pôvodnú sumu

Zmeny v projekte, ako aj prerušenia prác nakoniec výrazne zvýšili pôvodnú sumu opravy, ktorá mala stáť necelých 800-tisíc eur. „Náklady boli spolu 2 milióny eur,“ priblížil riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest SSC Žilina Ivan Brečka.

Motoristi, ktorí po moste jazdia častejšie, si väčšinou už ani nevedeli spomenúť, kedy sa s opravou začalo. Most je síce už bez obmedzení, ale zatiaľ je iba v predčasnom užívaní. Definitívnu bodku za opravou dá až kolaudácia stavby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny