Na hlavný obsah

Pandémiu covidu vystriedala na Slovensku pandémia obezity

Až 8 z 10 pacientov sú obézni, alebo majú nadváhu.

Pandémiu covidu vystriedala na Slovensku pandémia obezity
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pandémiu covidu vystriedala epidémia obezity. Až 8 z 10 pacientov sú obézni, alebo majú nadváhu. Lekári varujú, že ak tento trend nezastavíme, bude mať obezita vážne následky na zdravotníctvo a sociálny systém.

Ľudia zatvorení doma jedia viac, športujú menej a priberajú. Za to, že na Slovensku vzrástol počet obéznych ľudí, môžu aj pandémia covidu a lockdowny.

„Po covide zaznamenávame zvýšený výskyt pacientov s obezitou. Štatisticky to vychádza tak, že z 10 pacientov s preventívnou prehliadkou 7 až 8 majú buď obezitu alebo nadhmotnosť,“ hovorí všeobecný lekár z Veľkej Lomnice Peter Marko.

Všeobecným lekárom sa upravili kompetencie, aby mohli pacientov s obezitou diagnostikovať aj liečiť. Sami to tak chceli. No teraz majú iný problém.

Pandémii obezity sa v reportáži venovali redaktori RTVS Erik Vrábeľ a Iveta Vanková:

„Nemáme personálne čas na to, aby sme sa tomu venovali tak, ako to tá choroba vyžaduje. Potrebovali by sme podporu štátu, aby nás podporili v zamestnávaní ďalšej pracovnej sily,“ upozorňuje všeobecná lekárka pre dospelých Slávka Trojáková.

„Do budúcna počítame s tým, že budú minimálne dve sestry na ambulancii,“ dodáva Marko. Aby sa mohla jedna sestra venovať najmä tomu, aby pacienti s obezitou dodržiavali liečebný plán.

„Aby edukovala takých pacientov či už o nefarmakologických opatreniach, kde patrí okrem diétnych opatrení aj pohybová aktivita, ale takisto aj o vyššej miere adherencie, aby bol pacient súčinný v liečbe,“ vysvetľuje zdravotná sestra zo sekcie ambulantných sestier SKSaPA Zuzana Gavalierová.

Dôležité je vzdelávanie pacientov

Ministerstvo zdravotníctva počíta v reforme s tým, že ambulancie budú mať okrem sestry a lekára aj ďalšieho pracovníka.

„Hovoríme o nejakom administratívnom pracovníkovi, na ktorého by sa presunula časť kompetencií sestry, praktickej sestry, teda asistenta,“ spresnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Sestry by tak mali mať viac času aj napríklad na vzdelávanie pacientov s obezitou. Takto by to malo vyzerať v ideálnom stave. No v súčasnosti majú lekári najväčší problém udržať sestry v ambulanciách, nieto ešte prilákať ďalšie posily. Nevedia ich totiž zaplatiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko