Na hlavný obsah

Pápež František len deň po prepustení z nemocnice otvoril slávenie bohoslužby na Kvetnú nedeľu

Na Námestí svätého Petra sa zhromaždilo približne 30 000 ľudí.

Pápež František len deň po prepustení z nemocnice otvoril slávenie bohoslužby na Kvetnú nedeľu
Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František otvoril na Námestí svätého Petra vo Vatikáne slávenie bohoslužby na Kvetnú nedeľu, ktorou sa začala séria obradov Veľkonočného týždňa. Stalo sa tak len deň po prepustení pápeža z nemocnice Gemelli, kde ho hospitalizovali pre zápal priedušiek. Informovala o tom agentúra AFP a portál Vatican News.

Osemdesiatšesťročného pápeža priviezli papamobilom na vatikánske Námestie svätého Petra, na ktorom sa zhromaždilo približne 30 000 ľudí. František veriacim počas jazdy námestím i krátko zamával.

Následne zachrípnutým hlasom bohoslužbu slávnostne otvoril a presunul sa na sedadlo pred oltárom, odkiaľ predniesol i homíliu. Vatikán už predtým avizoval, že samotnú bohoslužbu na Kvetnú nedeľu bude celebrovať kardinál Leonardo Sandri. Predpokladá sa, že aj ostatné veľkonočné bohoslužby budú viesť kardináli.

Pápeža prepustili z nemocnice tri dni po tom, čo ho prijali pre problémy s dýchaním. Následne mu bola diagnostikovaná bronchitída a lekári ho liečili infúznym podávaním antibiotík.

František odišiel z nemocnice späť do Vatikánu na prednom sedadle bieleho vozidla Fiat 500, z ktorého kýval skupine novinárov zhromaždených pred nemocnicou. Pápež dokonca zažartoval, že je „stále nažive“ a usmieval sa na žurnalistov a ďalších prítomných.

Zdravotný stav pápeža

Agentúra AFP pripomína, že Františkovi v nemocnici Gemelli v júli 2021 odstránili 33 centimetrov hrubého čreva a zostal tam desať dní. V interview pre agentúru AP z 24. januára tohto roka František povedal, že divertikulóza sa „vrátila“.

Pápeža tiež už vyše roka trápia natiahnuté väzy pravého kolena a malá zlomenina, čo ho často núti použiť invalidný vozík alebo si pomáhať pri chôdzi palicou. Operáciu kolena zatiaľ odmieta podstúpiť. Počas operácie hrubého čreva v roku 2021 totiž nereagoval dobre na celkovú anestéziu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet