Na hlavný obsah

Pápež František po prvýkrát v histórii umožní ženám na stretnutiach synody biskupov hlasovať

Doteraz mali toto právo len muži.

Pápež František po prvýkrát v histórii umožní ženám na stretnutiach synody biskupov hlasovať
Na snímke je pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František po prvýkrát v histórii umožní ženám na stretnutiach synody biskupov hlasovať. Doteraz mali toto právo len muži a ženy sa na zasadnutiach zúčastňovali iba ako expertky. Okrem toho sa k zástupcom mužských reholí pridá aj päť rehoľných sestier.

Nové pravidlá sa v premiére uplatnia na synode, ktorá bude  tento rok v októbri. Kým niektoré médiá hovoria o bezprecedentnom kroku, časť expertov o jednom z krokov.

Téme sa v Rádiožurnále venovala redaktorka Anna Šípošová:

Napriek tomu, že v katolíckej cirkvi je viac členiek ako členov, vplyv žien na rozhodovanie o jej záležitostiach je podstatne menší ako mužov. Katolíčok je pritom až  54 percent.

Pápež František už dlho žiada zrovnoprávnenie žien v cirkvi. V predvlaňajšom vystúpení napríklad vysvetľoval, že keď konzultuje problémy so ženami, je zjavné, že majú výnimočný  bohatý prínos, ktorý je veľmi potrebný na to, aby bol svet kompletný.

Kým sekulárny svet začal dostávať hlasovacie právo žien do reality pred vyše sto rokmi, katolícka cirkev s tým začína teraz. 

“Je to posun, že ženy získavajú väčší priestor v tých rozhodovacích procesoch v rámci katolíckej cirkvi, ale, samozrejme, v zásade i to zloženie biskupskej synody je stále viac menej mužská záležitosť, čiže je to významný krok, ale len z ďalších na ceste, aby ženy získavali väčší vplyv v cirkevných štruktúrach,“ vysvetlil cirkevný analytik Jaroslav Šebek.

Na katolíckej synode bude sedieť viac laikov

Po novom tiež na najbližšej synode bude sedieť aj viac laikov, teda ľudí, ktorí nie sú biskupmi, ale nominujú ich cirkevné organizácie. Analytik oceňuje tento krok, pápež  totiž podľa neho chce riešiť problémy z rôznych uhlov pohľadu, nielen klerikálnych.

“On skutočne vníma ten klerikalizmus ako problém z hľadiska toho, že mnoho rozhodnutí vzniklo z toho mocenského a hierarchického usporiadania cirkvi, takže on sa snaží tie negatívne aspekty klerikalizmu, najmä to mocenské rozhodovanie, eliminovať,“ dodal Šebek.

Synodu zvoláva pápež, aby na nej jej  členovia diskutovali o aktuálnych témach. Na konci sa o spoločných návrhoch hlasuje, potom ich predložia pápežovi. Ten ich môže, ale nemusí akceptovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál