Na hlavný obsah

Pápež František priletel do Budapešti. Stretol sa aj s premiérom Orbánom

Na svätú omšu očakávajú stovky tisíc návštevníkov.

Pápež František priletel do Budapešti. Stretol sa aj s premiérom Orbánom
Pápež František a maďarská prezidentka Katalin Novaková. Foto: TASR/AP

Pápež František v piatok (28. 4.) priletel do Budapešti, aby začal svoju trojdňovú návštevu Maďarska. Hlavnými témami, ktoré chce u našich južných susedov komunikovať, budú ruská agresia na Ukrajine, európska identita či ekumenizmus.

Na letisku pápeža opierajúceho sa pri chôdzi o palicu privítali potleskom maďarskí predstavitelia. Chlapec a dievča oblečení v národných krojoch mu ponúkli chlieb a soľ. Pápež bol v Maďarsku naposledy v septembri 2021, keď sa tam zastavil len na niekoľko hodín cestou na Slovensko. Sľúbil, že do Maďarska pricestuje na dlhšiu oficiálnu návštevu.

V Budapešti sa hlava katolíckej cirkvi stretla s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou či premiérom Viktorom Orbánom. Ide o jeho 41. apoštolskú cestu. Pápežovu návštevu v Budapešti sleduje redaktor RTVS Radoslav Šebo.

Pozrite si príspevok zo Správ RTVS o 19.00 h:

Počas pobytu v maďarskom meste bude venovať svoj čas aj stretnutiam s ďalšími ľuďmi – s chudobnými, s utečencami z Ukrajiny, so študentmi a predstaviteľmi z akademickej obce či ďalšími politickými predstaviteľmi.

Vyvrcholením bude svätá omša, ktorú pápež František odslúži na Námesti Lajosa Kossutha v bezprostrednej blízkosti budovy maďarského parlamentu. Organizátori počítajú s účasťou stoviek tisíc návštevníkov nielen z Maďarska, ale aj z okolitých štátov. Budapešť preto pripravila mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Apoštolská cesta pápeža Františka sa skončí v nedeľu (30. 4.) v podvečerných hodinách, keď odletí naspäť do Vatikánu.

Príležitosť pre Orbána

S cirkevným analytikom sa RTVS rozprávala o tom, že pre maďarskych veriacich je návšteva pápeža mimoriadne dôležitá. Na jej dôležitosť sa dá pozerať z viacerých uhlov pohľadu.

„Jednak ten politický a jednak ten duchovný pre veriacich ľudí. Predovšetkým pre kresťanov, pre katolíkov, to bude určite veľmi povzbudivé, že hlava katolíckej cirkvi osobne medzi nich zavíta,“ uviedol cirkevný analytik Imrich Gazda.

„Má to aj spoločenský, politický rozmer. Je to veľké PR pre krajinu, kam pápež prichádza, pretože na niekoľko dní sa dostáva do celosvetovej pozornosti. Pre Maďarsko, ktoré často skloňujú aj negatívne v zahraničných médiách, bude toto príležitosť, aby naozaj vyslalo pozitívny signál. A určite aj pre Viktora Orbána to bude príležitosť sa blysnúť,“ dodal. 

Hovoril nielen o migračnej kríze

Pápež František v piatok v Budapešti povedal, že európske kresťanské hodnoty nemôžu byť založené na skostnatenosti a obmedzenosti v myslení. Vyzval Európu, aby spoločne hľadala bezpečné a legálne spôsoby riešenia migračnej krízy, a pripomenul jej, že tento problém nemožno zastaviť odmietaním ľudí.

V zjavnej narážke na ostrú protiimigračnú politiku súčasnej maďarskej vlády František v prejave pred jej predstaviteľmi povedal, že prijímanie ľudí „s odlišným jazykom a zvykmi“ je znakom bratstva, aké si želal svätý Štefan I. Uhorský, zakladateľ uhorského štátu.

Maďarský konzervatívny premiér Viktor Orbán odmieta prisťahovalectvo najmä z moslimských krajín a stavia sa do úlohy ochrancu kresťanskej podoby Európy. Aby prílev ľudí z krízových oblastí do krajiny zastavil, nechal na maďarskej južnej hranici postaviť plot s žiletkovým drôtom.

Pápež v prejave tiež vyzval na návrat k „európskemu duchu“ tak, ako si ho predstavovali zakladatelia modernej Európy po druhej svetovej vojne, a povedal, že jednotlivé národy by sa „mali pozerať za svoje hranice“. Na politikov naliehal, aby odmietli „do seba zahľadené formy populizmu“ a prísne nacionalistické záujmy.

V deň, keď Rusko po necelých dvoch mesiacoch podniklo ďalšiu sériu útokov na Ukrajinu, František znovu apeloval na ukončenie vojny a „kreatívne snahy o mier“, ktoré by prehlušili tie, ktoré nazval „vojnovými sólistami“.

Orbán sa už stretol s pápežom

Predseda maďarskej vlády Orbán na stretnutí s pápežom Františkom zdôraznil význam kresťanstva pre Maďarov. Informovala o tom agentúra MTI.

Podľa Orbána zohráva kresťanstvo v Maďarsku dôležitú úlohu v zachovaní národa, ako to uvádza aj maďarská ústava.

„Maďarsko by dnes bez kresťanstva neexistovalo,“ podčiarkol Orbán. Dodal, že Maďarsko má budúcnosť iba v tom prípade, ak zostane na kresťanskej ceste, ktorá je dnes cestou mieru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet