Na hlavný obsah

Parkovanie v Žiline čakajú zmeny. Znížia sa ceny poplatkov za rezidentné karty, návštevníci si priplatia

Nad parkovaním bude mať mesto plnú kontrolu.

Mesto Žilina získa od júna plnú kontrolu nad parkovaním. V súčasnosti spravuje parkovanie Žilinská parkovacia spoločnosť, v ktorej má síce mesto podiel, ale bez rozhodovacích právomocí. Poslanci v pondelok (24. 4.) schválili nariadenie, ktorým sa bude mesto riadiť pri regulácii parkovania.

Napriek dohode o zachovaní poplatkov za rezidentské karty, prišiel pred schvaľovaním materiálu návrh na zníženie ceny.

„Vo viacerých slovenských mestách sa platí omnoho menej a hovoríme o veľkých mestách ako napríklad Košice, Bratislava. Tak si myslím, že zo strany mesta by bolo veľmi korektné keby došlo k zníženiu,“ uviedla mestská poslankyňa Žiliny Zuzana Balogová.

Parkovaniu v Žiline sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

Väčšina poslancov však za zníženie cien za rezidentské karty nezahlasovala.

„Čo sa týka výšky poplatkov nemeníme nič, zjednodušili sme zóny z troch na dve. Drahšie však budú parkovať návštevníci mesta, pre ktorých sa rozšíria možnosti platenia. V súčasnosti sa dá parkovné uhradiť iba hotovosťou v parkovacích automatoch. Tie chce mesto v krátkom čase vymeniť za modernejšie, ktoré umožnia platiť aj kartou,“ povedal primátor Peter Fabiáne.

„Bude SMS platba, prídeme taktiež z aplikáciami, kde cez aplikáciu si budú môcť uhradiť parkovné,“ vysvetlil vedúci oddelenia dopravy MsÚ v Žiline Radoslav Vozárik. Systém rezidentského parkovania nezostane iba v aktuálne regulovaných zónach.

„Samozrejme čaká nás ťažká cesta rozširovania parkovania do ďalších zón, kde občania sa budú legitímne pýtať ako to bude u nich fungovať,“ dodal Fabiáne.

Ako rýchlo sa regulácia rozšíri do ostatných častí mesta záleží aj na tom či zastupiteľstvo bude chcieť zaviesť ako prvý krok reguláciu, alebo sa najskôr rozhodne na sídliskách zvýšiť počet parkovacích miest, čo by spustenie regulácie oddialilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny