Na hlavný obsah

Päť menších strán pôjde do volieb spoločne. Väčšie strany o spájaní mlčia

Tento krok sa podľa politológa dal očakávať.

Päť menších strán pôjde do volieb spoločne. Väčšie strany o spájaní mlčia
Na snímke predsedovia politických strán, ktoré pôjdu do volieb spoločne. Foto: RTVS

Spoločné hodnoty a spoločná kandidátka. To je základ základ pre päť menších stredo-pravých strán, ktoré budú kandidovať v parlamentných voľbách spoločne. Naopak, strany, ktoré o spájaní sa rozprávajú od svojho vzniku, sa zatiaľ nikam neposunuli.

Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Strana rómskej koalície a demokratická strana – päť strán, ktoré pôjdu do volieb spoločne na jednej kandidátke.

„Základ poskytne Maďarské fórum. Zmení aj svoj názov, kde každý tento subjekt bude zviditeľnení. Nie je našim záujmom pohltiť jeden druhého,“ priblížil predseda strany Maďarské fórum Zsolt Simon.

Strany sa spájajú na základe spoločných hodnôt a chcú byť alternatívou k terajšej vláde, ale aj vláde Smeru-SD či Hlasu-SD. “Prinášame ponuku pre voličov, ktorí nechcú návrat chaosu a našich ľudí,“ uviedol predseda prípravného výboru strany Za regióny Ivan Uhrík.

Spoločná volebná kandidátka otvára dvere aj pre nestraníkov a odborníkov. „V prípade, že budeme mať podiel na vláde, že dáme aj do funkcii nominantov, ktorí nemusia byť so straníckym tričkom, ale ktorí budú garantovať, že to, čo budú riadiť, budú riadiť profesionálne,“ uviedol predseda strany Občianski demokrati Slovenska Pavel Macko.

Téme spájania politických strán sa venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

„Na jednej strane je takéto spájanie určite sympatické. Napokon nebude kandidovať 58 strán, ale len 53. Treba povedať, že tá ponuka stredo-pravých strán je stále veľmi veľká,“ skonštatoval politológ Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

S ďalšími stranami sa však už pravdepodobne nespoja. Maďarskému fóru nevyšla ani spolupráca s Alianciou, ktorá zastupuje ďalšie tri maďarské stany. Nepomohol ani ústupok rozšíriť volebný názov. „Mám pocit, že pán Simon už vtedy nastoloval také otázky, ktoré chcel, aby boli nepodporené,“ uviedol člen platformy SMK Péter Őry.

Väčšie strany o spájaní mlčia

Väčšie politické strany o spájaní mlčia. Demokrati sa napriek vízii ani po mesiaci nerozrástli o ďalšie tváre. SaS, Sme rodina či Smer-SD sa spájať s menšími stranami neplánujú. Pri Hlase-SD sa dlhodobo hovorí o možnej spolupráci s Dobrou voľbou. Nebudú sa však spájať, pôjde skôr o zlúčenie.

„Dobrá voľba alebo časť ľudí, expertov, ktorých považujeme za prínosných, by sa stali súčasťou našej strany,“ priblížil podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši.

Tento krok sa podľa politológa dal očakávať. Dobrá voľba totiž vznikla rovnako ako Hlas-SD – odchodom ľudí zo Smeru-SD. Radoslav Štefančík tiež pripomína, že ak sa menšie strany nebudú vo voľbách spájať, nahráva to aktuálnemu lídrovi predvolebných prieskumov – strane Smer-SD.

„Ak chcú pomôcť Robertovi Ficovi (Smer-SD) do kresla, tak by mali postupovať presne tak, ako postupovali doteraz, a síce neustále hovoriť o spájaní, ale neustále sa rozkladať,“ dodal politológ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko