Na hlavný obsah

Piatkové útoky na Kyjev nesúvisia s utajovanou návštevou Ukrajiny, uviedol český generál pre RTVS

Takéto údery sa pripravujú niekoľko dní vopred.

Na snímke moderátorka RTVS Jana Majeská a generál Jiří Šedivý.
Na snímke moderátorka RTVS Jana Majeská a generál Jiří Šedivý.Foto: RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel, sú na dvojdňovej návšteve Ukrajiny. Stretli sa s predstaviteľmi Boroďanky. Bezpečnostné opatrenia a symboliku tejto cesty moderátorka RTVS Jana Majeská preberala s generálom Jiřím Šedivým, bývalým náčelníkom generálneho štábu Armády Českej republiky a vedúcim katedry bezpečnostných štúdií CEVRO inštitútu v Prahe.

Pán generál, ako náročné je detaily cesty vrcholných predstaviteľov dvoch štátov bezpečnostne pripraviť a utajiť?

V prvom rade treba vedieť, že takáto cesta je vždy veľmi zložitá na organizáciu. Pripravuje sa relatívne dlhú dobu, musí sa predovšetkým, a to veľmi dôsledne, zaistiť ochrana utajovaných informácií. To znamená, že všetky informácie týkajúce sa času, presunu, osi a aj to vlastného zabezpečenia týkajúceho sa cesty. Samozrejme, potom aj následný program. Je to vec, pri ktorej treba, aby ju skutočne realizovali experti, ktorí takejto veci rozumejú.

Ako je spoločná návšteva prezidentky SR a prezidenta ČR vo formáte Česko a Slovensko, bok-po boku symbolická?

Myslím si, že je to skôr symbolické. Český prezident a slovenská prezidentka pre medzinárodnú verejnosť i najvyšších politikov demonštrujú to, že predtým jednotný štát Československo, sa rozdelili skutočne pokojnou cestou a sú schopní spolu žiť v mieri a vo veľmi príjemnom prostredí. Myslím si, že to je veľmi dôležité ako symbol.

A to je symbol aj pre nás, Čechov a Slovákov, je, že skutočne sme si veľmi blízko a aj takto dôležité návštevy sa organizujú dvomi najvyššími predstaviteľmi, slovenskou prezidentkou a českým prezidentom, spoločne. Myslím si, že aj po tejto stránke je to veľmi symbolické.

Obe hlavy štátu navštívili Boroďanku. Prezident Pavel aj Buču. Môžu piatkové útoky na Kyjev súvisieť s ich utajovanou návštevou?

Myslím si, že nie. Samozrejme, my nemôžeme vylúčiť úplne všetko, ale predsa len, tá úroveň utajovania je veľmi vysoká, to po prvé. Po druhé, plánovať takéto údery vyžaduje niekoľko dní. Z tohto pohľadu je celkom zrejmé, že tie raketové útoky a útoky bezpilotnými prostriedkami boli plánované o niečo skôr. Rusi to majú ako súčasť prípravy opatrení proti ukrajinskej protiofenzíve. A to je, samozrejme, celkom zrejmé.

Nemyslím si, že by návšteva týchto dvoch vysokých funkcionárov Českej a Slovenskej republiky priamo súvisela s týmito raketovými údermi.

Jednou z tém, má byť aj obnova Ukrajiny, na ktorej by rado Česko i Slovensko participovali. Je obnova za aktuálnych podmienok možná, alebo je nutný mier?

Je nutné vykonávať nevyhnutné opravy tých prvkov, či už je to kritická infraštruktúra štátu alebo taká infraštruktúra, ktorá umožní žiť v tomto skutočne veľmi nepríjemnom a vojnovom prostredí.

Takže to, čo je nevyhnutne nutné, treba opravovať. A to aj napriek tomu, že môže dôjsť k ďalším útokom, napríklad k raketovému, leteckému úderu či úderu nejakým diverzantom, a tým tá práca vyjde nanivoč.

Ale treba sa pripravovať aj na to, že vojna skončí, veríme tomu, že to bude čo najskôr. Potom s plnou silou začať opravovať celé územie Ukrajiny a dostať túto krajinu na úroveň, ktorá je bežná v Európe, aby sa ukázalo, že demokratický režim je skutočne budúcnosťou a nie ten režim, ktorý je v súčasnosti v Rusku.

Pozrite si rozhovor aj vo videu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet