Na hlavný obsah

Písal o kauzách ŠtB, potom náhle zmizol. Mladého novinára nenašli ani po 30 rokoch

Celý prípad dodnes sprevádza množstvo nezodpovedaných otázok.

Písal o kauzách ŠtB, potom náhle zmizol. Mladého novinára nenašli ani po 30 rokoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pred tridsiatimi rokmi záhadne zmizol novinár Marcel Samuhel. Z vysokotatranskej túry, na ktorej bol koncom apríla sa už nikdy nevrátil. Celý prípad dodnes sprevádza množstvo nezodpovedaných otázok. Stopy vedú do éry bývalého režimu.

Z turistiky sa vrátil domov len Marcelov kamarát. „Začalo pršať, ale nie moc silne, on sa začal ponáhľať, ja som nestíhal ísť až tak rýchlo a potom sa mi doslova stratil,“ spomína jeho kamarát Boris.

Nasledovalo niekoľkodňové rozsiahle pátranie za účasti horských záchranárov, lesníkov, policajtov a vojakov z Popradu.

„My sme vtedy nenašli nič, nič. Ani náznak, že by tam niekde bol. Niečo tam akoby nebolo v poriadku,“ hovorí člen vtedajšieho pátracieho tímu HZS Viktor Beránek.

Zmiznutiu novinára sa v reportáži venoval redaktor RTVS Jozef Kubánek:

„Na základe tých informácii a na základe skutočností, ktoré sme prepátrali, tam bolo viacero otáznikov a nejasností,“ uviedol horský vodca, bývalý horský záchranár Róbert Turjanik.

Dodnes sa nenašli žiadne kostrové pozostatky. Niektoré indície nasvedčujú tomu, že Marcel Samuhel sa nestal obeťou tatranskej prírody ale kriminálneho činu.

„To zmiznutie som dával do súvisu s tým, o čom Marcel začal písať, na tú dobu veľmi chúlostivú tému pre mnohých ľudí,“ upozorňuje ďalší z jeho kamarátov a signatár Charty 77 Tibor Novotka.

Spojitosť medzi zmiznutím novinára a jeho prácou hľadal štáb RTVS v archívoch. Dvadsaťdeväťročný Bratislavčan prevažne vo svojich článkoch mapoval dianie vo svete, no niektoré jeho príspevky tematicky vybočovali. Venoval sa v nich vyšetrovaniu káuz bývalého režimu, ktoré súviseli s príslušníkmi ŠtB.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko