Na hlavný obsah

Po Veľkej noci budeme zrejme opäť tankovať drahšie. Môže za to skokový nárast ceny ropy

Analytik predpokladá návrat k úrovni 1,6 eur za liter.

Po Veľkej noci budeme zrejme opäť tankovať drahšie. Môže za to skokový nárast ceny ropy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Cena ropy na svetových trhoch skokovo vzrástla o päť až šesť percent. Štáty združené v OPEC+ ohlásili od mája zníženie ťažby. Analytici preto očakávajú jej ďalšie zdražovanie. Po Veľkej noci sa pravdepodobne prejaví aj na cenách pohonných látok na Slovensku.

Cena nafty a benzínu v posledných týždňoch postupne klesala. Dostala sa na úroveň z prelomu rokov 2021 a 2022, pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu. Liter 95-oktánového benzínu a nafty aktuálne tankujeme za približne 1,50 eur. Cena ropy na svetových trhoch však po niekoľkých týždňoch výraznejšie poskočila.

„Rozhodnutie ropného kartelu cez víkend bolo značne prekvapivé. Následne trh na to reagoval skokovitým rastom cien komodity s tým, že benchmark brand sa vrátil nad 85-dolárovú hranicu a WTI sa pokúšalo o stabilizáciu nad úrovňou 80 dolárov,“ vysvetlil analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Rastu cien ropy na svetových trhoch sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Timotej Pisch:

Zvýšené ceny ropy na svetových trhoch sa podľa analytikov začnú prejavovať na cenách pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach v priebehu budúceho týždňa.

„Za posledné týždne sme si užívali pomerne lacné pohonné látky – niekde na úrovni 1,50 eur za benzín a 1,52 eur za naftu. V najbližšom čase sa však pravdepodobne vrátime k vyšším úrovniam z posledných troch mesiacov, teda 1,6 eur,“ predpokladá investičný analytik Dominik Hapl.

Cena ropy ešte porastie

Analytici zároveň predpokladajú aj ďalší rast cien ropy na svetových trhoch. „Vzhľadom na to, že dopyt po rope je stále relatívne silný, predpokladáme, že ceny ropy by mohli ďalej rásť. Dokonca sa špekuluje, že by mohli atakovať trojciferné úrovne alebo teda 100 dolárov za barel,“ priblížil Pánis.

Mierne zvýšenie cien pohonných látok by nemalo výraznejšie skomplikovať situáciu slovenským autodopravcom.

„Minulý rok sme mali výrazne vyššie ceny za palivo. V tomto momente by určite neprišlo k žiadnemu výraznému zvyšovaniu cien za prepravu. To, čo momentálne vidíme, je, že ceny od Rakúska po Poľsko sú v rozmedzí 20 centov. My sme niekde uprostred,“ povedal prezident ČESMAD Slovakia Pavol Piešťanský.

Kým dopravcovia sú nateraz pokojní, analytici si myslia, že vyššie účty za tankovanie môžu spomaliť očakávaný pokles cien tovarov a služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika