Na hlavný obsah

Podľa mnohých spustil vojnu v polícii. Proti Kaľavskému pred súdom vypovedal aj vyšetrovateľ NAKA Ján Čurilla

Expolicajt požiadal o azyl v Bosne a Hercegovine.

Podľa mnohých spustil vojnu v polícii. Proti Kaľavskému pred súdom vypovedal aj vyšetrovateľ NAKA Ján Čurilla
Obvinený Ján Kaľavský. Foto: RTVS

Ako elitní policajti riešili najzávažnejšie kauzy od nájomnej vraždy novinára. Teraz sa navzájom usvedčujú z porušenia zákona. V procese s expolicajtom Jánom Kaľavským, ktorého súdia za korupciu a vynášanie tajných informácií, vypovedal vyšetrovateľ NAKA Ján Čuriĺla.

Boli nielen kolegovia, ale aj dobrí kamaráti. Kaľavský šéfoval elitným operatívcom. Aj vďaka jeho informáciám spustili vyšetrovatelia okolo Čurillu masové zatýkania v bezpečnostných zložkách. Po akciách Očistec a Judáš skončili v putách aj policajné špičky.

„Operatívci začali získavať informácie o tom, že naozaj by to mala byť pravda, že pán Ján Kaľavský hrá, ako sa povie, na dve strany,“ povedal Čurilla. Kaľavského obvinili z korupcie a vynášania tajných informácií. Pred tým, ako ušiel do Bosny a Hercegoviny, kde požiadal o azyl, bol istý čas agentom policajnej inšpekcie.

Prípadu sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Peter Žatko:

Donášal na svojich kolegov a výsledkom bolo obvinenie vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu, že manipulujú závažné kauzy. „Ja by som chcel vypovedať. Proste chcem, aby ste počuli pravdu, ako to celé bolo,“ vypovedal Kaľavský na súde cez telemost.

Kaľavského označujú za osobu, ktorá spustila vojnu v polícii. „Necítim sa byť vinný, žiaden skutok som nespáchal,“ uviedol bývalý šéf elitných operatívcov.

„Ide o pomstu mojich bývalých kolegov za to, že som sa rozhodoval pravdivo vypovedať o nezákonných postupoch vyšetrovateľov, operatívcov NAKA,“ pokračoval Kaľavský.

Usvedčuje ho aj vtedajší podriadený

Z úniku informácií usvedčuje Kaľavského aj jeho vtedajší podriadený operatívec Róbert Magula. „Podozrenie, keď unikali informácie, či už v Očistci alebo v Judášovi, nevedeli a netušili sme, že Kaľavský,“ povedal.

Spomínaný operatívec je rovnako ako vyšetrovatelia NAKA obvinený inšpekciou. „Celé obvinenie vníma ako pomstu za to, že pravdivo vypovedal na inšpekcii,“ uviedla Eva Mišíková, obhajkyňa Jána Kaľavského.

Prokurátor zatiaľ nechce hodnotiť dnešné výpovede Kaľavského kolegov. Kým súd rozhodne, kde je v tejto situácii pravda, má v pláne ešte ďalších sedem pojednávaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko