Na hlavný obsah

Pokus o prvé komerčné pristátie na Mesiaci podľa Tokia zrejme zlyhal

Ak by sa manéver podaril, išlo by o prvé pristátie súkromnej misie na Mesiaci.

Pokus o prvé komerčné pristátie na Mesiaci podľa Tokia zrejme zlyhal
Na tomto obrázku z videa poskytnutého spoločnosťou ispace letoví kontrolóri v Tokiu čakajú na signál z vesmírnej lode Hakuto po pokuse o pristátie na povrchu Mesiaca. Foto: ČTK/AP/Uncredited

Pokus o prvé komerčné pristátie na Mesiaci podľa Tokia zrejme zlyhal. Japonská spoločnosť ispace stratila s modulom Hakuto-R kontakt v predpokladanej dobe dosadnutia na mesačný povrch, informoval generálny riaditeľ ispace, ktorého citovala agentúra Reuters.

Pristávací manéver naplánovali na 18: 40 SELČ v utorok (25. 4.). Hakuto-R krúžil na obežnej dráhe okolo Mesiaca od marca a 2,3 metra vysoký modul mal pristáť v kráteri Atlas.

„Stratili sme komunikáciu, preto musíme predpokladať, že sme nedokázali dokončiť pristátie na povrchu Mesiaca,“ uviedol riaditeľ ispace Takeši Hakamada, zatiaľ čo sa inžinieri v Tokiu pokúšali znovu nadviazať spojenie s modulom.

Pozrite si pokus sondy Hakuto-R o pristátie na Mesiaci:

Letoví kontrolóri v Tokiu s kamennými tvárami pozerali na monitory, zatiaľ čo minúty ubiehali a od modulu neprichádzala žiadna správa, napísala agentúra AP. Komentátor webového prenosu pristátia vyzval všetkých, aby boli trpezliví a dali kontrolórom čas preveriť, čo sa mohlo stať.

Ak by sa manéver podaril, išlo by o prvé pristátie súkromnej misie na Mesiaci. Na palube mal modul okrem iného malé lunárne vozidlo Rašíd Spojených arabských emirátov. A ešte menšieho robota vyrobeného japonskou vesmírnou agentúrou JAXA a japonským výrobcom hračiek Tomy.

Dopraviť technológiu na Mesiac, ktorý sa od Zeme nachádza asi 400-tisíc kilometrov, sa zatiaľ podarilo len Spojeným štátom, Rusku a Číne v rámci oficiálnych vládnych programov.

Historicky prvé „mäkké“ pristátie na Mesiaci v roku 1966 uskutočnil Sovietsky zväz s takmer stokilogramovým modulom. V tom istom roku nasledovalo pristátie sondy USA. Prvé úspešné pristátie človeka na družici Zem v roku 1969 majú na konte Spojené štáty vďaka posádke Apolla 11.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet