Na hlavný obsah

Pokúsila sa o vraždu zo žiarlivosti. Súd jej zmiernil trest

Pobodala novú priateľku svojho bývalého partnera.

Pokúsila sa o vraždu zo žiarlivosti. Súd jej zmiernil trest
Na snímke v strede Bibiana Scholzová. Foto: RTVS

Žene, ktorá sa pokúsila o vraždu zo žiarlivosti, súd zmiernil trest. Pôvodne dostala 15 rokov väzenia, nakoniec si odsedí dvanásť. Obžalovaná Bibiana Sholzová pobodala novú priateľku svojho bývalého partnera v kozmetickom salóne. Pod zámienkou skrášlenia sa vydávala za zákazníčku.

Scholzová sa pod falošným menom v júni minulého roka objednala na kozmetiku u novej partnerky svojho bývalého priateľa. V salóne ju niekoľkokrát bodla nožom, kozmetička však útok prežila. Špecializovaný trestný súd útočníčke za pokus o vraždu vymeral 15 rokov väzenia, proti rozsudku sa odvolala.

„Prikláňam sa k desiatim rokom, nakoľko sa venujem resocializačnému procesu už teraz, o čom svedčí aj to, že sa plne venujem štúdiu, za týždeň a pol budem mať dopísanú bakalársku prácu, v júli budem mať štátnice a plánujem študovať ďalej,“ povedala odsúdená za pokus o vraždu Sholzová.

Pokusu o vraždu zo žiarlivosti sa venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

Senát Najvyššieho súdu jej trest zmiernil.

„Najvyšší súd o odvolaní obžalovanej a prokurátora podanom proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu rozhodol nasledovne. Zrušuje napadnutý rozsudok, obžalovanej Bibiane Scholzovej ukladá trest odňatia slobody vo výmere dvanásť rokov,“ uviedol predseda senátu Najvyššieho súdu SR.

Priznala sa a konanie oľutovala

Súd pri znížení trestu zohľadnil aj to, že Scholzová sa priznala a svoje konanie oľutovala.

„Z môjho pohľadu, som určite spokojný, keď som sa rozprával s mojou mandantkou, tak som jej vravel, že takýto trest je možné dosiahnuť. Takže z môjho pohľadu určite spokojnosť,“ dodal advokát Scholzovej Jozef Dobrovič.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorý tento prípad dozoruje, žiadal pre Scholzovú minimálne 17 rokov väzenia.

„Rozhodnutie Najvyššieho súdu rešpektujem, hoci som bol toho názoru, že mal byť uložený vyšší trest, keďže len vďaka aktívnej obrane poškodenej nedošlo k smrteľnému následku. Súd to vyhodnotil tak, že neboli spôsobené vážne zranenia poškodenej, takže ten trest uložený prvostupňovým súdom bol neprimerane prísny,“ vysvetlil špeciálny prokurátor Lipšic.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu je právoplatné, ani jedna zo zúčastnených strán sa proti nemu nemohla odvolať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko