Na hlavný obsah

Policajný exprezident Tibor Gašpar odmieta, že rozdával nezákonné pokyny. Kľúčového svedka označil za klamára

Pokračuje súdny proces s obvineným Štefanom Žigom.

Policajný exprezident Tibor Gašpar odmieta, že rozdával nezákonné pokyny. Kľúčového svedka označil za klamára
Na snímke policajný exprezident Tibor Gašpar. Foto: TASR

V procese so Štefanom Žigom vypovedal bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Kľúčového svedka obžaloby spochybnil a odmietol, že by podriadeným rozdával akékoľvek nezákonné príkazy. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Bývalý policajný funkcionár Bernard Slobodník popísal, že v roku 2016 si ho Gašpar zavolal do kancelárie. Dôvodom bolo údajne vyšetrovanie daňovej kauzy Valčeky a inštrukcia, aby v tomto prípade dohliadol na neobvinenie Štefana Žigu, príbuzného vtedajšieho ministra hospodárstva Petra Žigu. Gašpar to odmieta a svedka označuje za klamára.

„V polícii je systém pokynov, príkazov a rozkazov. Za moje pôsobenie v polícii a nielen v pôsobení policajného prezidenta som nikdy žiadnemu podriadenému nedal žiadny protiprávny pokyn, príkaz ani rozkaz, ani len neformálnu požiadavku,“ povedal na súde Gašpar.

Podľa obžaloby neskôr Štefan Žiga Slobodníkovi za beztrestnosť a informácie opakovane platil. V kauze Valčeky, ktorá súvisí s nadmernými odpočtami DPH, totiž figurovala aj jeho firma a hrozili mu problémy so zákonom. Preberanie úplatkov potvrdzuje napríklad aj podnikateľ Peter Petrov.

Bývalí policajti korupciu nepostrehli

Expolicajti a niekdajší podriadení Bernarda Slobodníka naopak korupciu nepostrehli. Odmieta ju aj obžalovaný Štefan Žiga, ktorý tvrdí, že na to nemal dôvod. Jeho obhajca Sergej Romža reagoval na výpoveď Gašpara nasledovne: „Predpokladám, že je to dôkaz svedčiaci v jeho prospech.“

Prokurátor Matúš Harkabus svedka za kľúčového pre tento prípad nepovažuje. „Jeho vnímanie osoby Bernarda Slobodníka určitým spôsobom dokresľuje mozaiku toho, či je obžaloba podaná dôvodne, alebo nie. V zásade nezaznelo nič také, čo by spochybnilo dôvodnosť podania obžaloby,“ dodal.

Pojednávanie pokračuje 8. septembra. Súd by chcel uskutočniť výsluch niekdajšieho šéfa operatívcov Národnej kriminálnej agentúry Mariána Kučerku cez telemost. Zdržiava sa totiž v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl.

Dianie na Špecializovanom trestnom súde sleduje aj redaktor RTVS Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál