Na hlavný obsah

Polícia varuje pred ďalšími podvodnými telefonátmi. Najnovšie prípady sa objavili v Banskobystrickom kraji

Špekulanti sa snažia vylákať peniaze najmä od dôchodcov.

Polícia varuje pred ďalšími podvodnými telefonátmi. Najnovšie prípady sa objavili v Banskobystrickom kraji
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Polícia varuje pred ďalšími podvodnými telefonátmi, e-mailami a bankovými operáciami. Najnovšie prípady sa objavili v Banskobystrickom kraji. Špekulanti sa snažia vylákať peniaze najmä od dôchodcov.

„Váš príbuzný, majiteľ zlatej bane a akcionár veľkej kanadskej banky zanechal majetok za asi 80 miliónov dolárov. Môžete dediť aj vy, napíšte mi na môj mail a pošlite mi číslo účtu.“ Toto napísal cez sociálnu sieť pánovi Ivanovi z okresu Lučenec človek, ktorý sa predstavil, ako David McKay. Dôchodca mu na to nenaletel.

„Ja som vedel, že je to podvod, tak som to priateľstvo sám zrušil. Len, aby si ľudia dávali pozor na takéto veci,“ hovorí pán Ivan.

Na podivné operácie na svojom bankovom účte počas nočných hodín sa sťažoval aj iný obyvateľ Lučenca. Polícia začala viacero trestných stíhaní.

„Zaznamenali sme aj prípady, kedy podvodníci podvodným konaním nežiadali od seniorov iba finančnú hotovosť, ale aj zlato, či informácie k ich bankovým účtom,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Banská Bystrica Petra Kováčiková.

Podvodným telefonátom sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

„Najzakladanejšia a často opakovaná rada pre ľudí je, aby neposkytovali žiadne bankové údaje – napríklad čísla kariet alebo prihlasovacie údaje do internetbankingu – cez telefón alebo sociálne siete. Pracovníci banky ich takýmto spôsobom žiadať nikdy nebudú,“ upozorňuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Polícia opakovane varuje verejnosť

Ak už klient prezradí citlivé informácie, ešte môže zvrátiť situáciu tak, že zablokuje platobnú kartu aj cez mobil. V prípade údajov o elektronickom bankovníctve, je šanca obrátiť sa na call centrum konkrétnej banky.

„Je prirodzené, že tak, ako v bankovníctve rastie miera digitalizácie, zvyšujú sa aj počty útokov v online priestore,“ dodala Cesnaková.

Okrem toho, v okrese Rimavská Sobota najnovšie zaznamenali tzv. podvodné telefonáty. Polícia nevylučuje, že sa to môže zopakovať aj inde.

„Podvodníci využívajú rôzne legendy, ktorými sa snažia obrať ľudí o peniaze. Známou legendou je vnuk alebo vnučka, ktorí mali dopravnú nehodu a potrebujú získať peniaze,“ skonštatovala Kováčiková.

Polícia opakovane varuje verejnosť a pripomína: Upozornite blízkych, najmä starších ľudí, aby si dávali pozor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko