Na hlavný obsah

Poľské liehovary čelia lacnému alkoholu z Ukrajiny. Žiadajú vládu o čo najrýchlejší zásah

Po kauze obilie bijú na poplach aj poľnohospodárske pálenice.

Poľské liehovary čelia lacnému alkoholu z Ukrajiny. Žiadajú vládu o čo najrýchlejší zásah
Na ilustračnej snímke odoberanie čerstvého destilátu v pálenici. Foto: TASR

Poľský trh zaplavuje ďalší lacný produkt z Ukrajiny – alkohol. Majitelia liehovarov hovoria o deravých predpisoch a apelujú na vládu, aby urýchlene zasiahla. Poľnohospodárske pálenice podľa nich krachujú, ich výroba je nerentabilná a mesačné straty dosahujú státisíce zlotých. Kritizujú Brusel, že prijíma neskoré a ľahkovážne rozhodnutia.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková:

Poľské médiá napísali, že po kauze obilie bijú na poplach aj poľnohospodárske pálenice. Zástupca jednej z nich Piotr Gryta pre portál Agroprofil pred niekoľkými dňami upozornil, že poľské firmy, ktoré produkujú alkohol, podliehajú prísnej kontrole.

Musia podľa neho preukázať, že napríklad destilát na konzum nie je z geneticky modifikovaného obilia, no dodal, že ak ide o alkohol mimo Európskej únie, nikto ho takto nekontroluje.

Nekalá hospodárska súťaž

Majitelia poľských liehovarov kritizujú Brusel, že podporou ukrajinským výrobcom vytvára nekalú hospodársku súťaž. Podľa Barbary Zmuškovej z portálu Euractiv je však dôležité analyzovať, aký je tlak ukrajinského tovaru na trhy prihraničných štátov. Pripomína, že pred časom takú analýzu urobil Brusel v súvislosti s obilím.

„Európska komisia podporila niektoré krajiny a urobila to cez analýzu, ktorou pozerala na dosahy na trhy. Pre Slovensko nejaké nebezpečné efekty nevidela, takže podporu v tom čase nedostalo,“ vysvetlila Zmušková.

Vysvetľuje však, že diskusia by mala byť založená na faktoch a nie na pocitoch. Podobne sa tento týždeň vyjadril aj český minister poľnohospodárstva Zdeněk Nekula. V súvislosti s ukrajinskými tovarmi a krajinami, ktoré jednostranne zablokovali ich dovoz povedal, že Únia potrebuje dlhodobejšie riešenie.

„Nielen to, že tu dôjde k dominovému efektu, to čo sme v minulých dňoch videli, že štát vyhlásil jednostranné opatrenia, to sa nesmie diať. Žijeme na spoločnom trhu a nemôžeme problém prenášať na ďalších susedov,“ dodal Nekula.

Problém môže súvisieť s voľbami

Barbora Zmušková ale zdôrazňuje, že celý problém môže súvisieť aj bližiacimi sa voľbami v Poľsku a na Slovensku. Upozorňuje na európsky prieskum, podľa ktorého je pre Slovákov jednou z najdôležitejších tém poľnohospodárstvo.

„Ďalšia veľká téma, ktorá ľudí veľmi zaujíma, je napríklad kvalita potravín. Takže ak je tam pocit, že na Slovensku sú horšie potraviny, tak to môže u voličov pred voľbami vzbudiť veľké vášne,“ dodala.

Veľvyslanci členských krajín medzitým rokujú o predĺžení bezcolného prístupu ukrajinských poľnohospodárskych produktov na európsky trh o ďalší rok. Päť krajín, ktoré dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov jednostranne zakázali, s tým ale nesúhlasí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál