Na hlavný obsah

Poľsko a Ukrajina sa dohodli na obnove prepravy ukrajinského obilia

Tranzit však bude monitorovaný.

Poľsko a Ukrajina sa dohodli na obnove prepravy ukrajinského obilia
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poľsko a Ukrajina sa v utorok (18. 4.) dohodli na obnove prepravy ukrajinského obilia cez poľské územie. Tranzit sa znova spustí od piatka (21. 4.) a budú ho monitorovať. Informovali o tom agentúry AFP a stanice Sky News.

„Podarilo sa nám nastaviť mechanizmy, aby v Poľsku neostala ani tona obilia,“ povedal novinárom poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus po dvojdňových rokovaniach s ukrajinskými predstaviteľmi vo Varšave.

Poľsko a Maďarsko počas uplynulého víkendu dočasne zakázali dovoz obilia a ďalších potravín z Ukrajiny. A to aj v dôsledku protestov svojich poľnohospodárov. V pondelok sa k zákazu pripojilo aj Slovensko.

Poľnohospodári z krajín susediacich s Ukrajinou sa sťažujú, že ukrajinské obilie zaplavilo európsky trh, čo negatívne ovplyvnilo ceny aj odbyt ich produkcie.

Poľský minister pre rozvoj Waldemar Buda dodal, že zákaz importu ukrajinských potravinových produktov do Poľska zostane v platnosti, píše Sky News.

Ukrajinská ministerka pre ekonomický rozvoj a obchod Julija Svyrydenková podľa vlastných slov verí, že ukrajinskí vývozcovia budú rešpektovať podmienky tranzitu obilia, na ktorých sa dohodli s Poľskom.

Na spoločnej tlačovej konferencii s poľským rezortným partnerom uviedla, že vláda v Kyjeve rozumie obavám poľských a ukrajinských farmárov a zaviazala sa nájsť riešenie.

Svyrydenková tiež varovala, že hrozí pozastavenie dohody o vývoze ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov, keďže „Rusko znova zablokovalo inšpekciu lodí“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet