Na hlavný obsah

Poľsko požiadalo Nemecko o povolenie dodať Ukrajine stíhačky MiG-29

Majú ešte asi 10 kusov takýchto strojov.

Poľsko požiadalo Nemecko o povolenie dodať Ukrajine stíhačky MiG-29
Na snímke stíhačky MiG-29. Foto: TASR

Poľsko požiadalo nemeckú vládu o povolenie dodať Ukrajine stíhacie lietadlá typu MiG-29 sovietskej výroby. Tieto stíhačky, ktoré Varšava získala od Nemecka, pochádzajú zo zásob niekdajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Vo štvrtok (13. 4.) o tom informovala agentúra DPA odvolávajúc sa na vládne kruhy v Berlíne.

Nemecko predalo Poľsku vlani 23 stíhačiek MiG-29, ktoré tamojšie ozbrojené sily (Bundeswehr) prevzali zo zásob NDR. Jacek Siewiera, bezpečnostný poradca poľského prezidenta Andrzeja Dudu, koncom marca povedal, že poľské vzdušné sily majú z nich ešte zhruba desať kusov.

DPA pripomína, že podľa zmlúv o predaji vojenského vybavenia musia krajiny od Nemecka na ich prípadný ďalší predaj získať povolenie.

Duda minulý týždeň oznámil, že Poľsko dodá Kyjevu dovedna 14 stíhačiek MiG-29. Varšava doručila na Ukrajinu už štyri stíhačky tohto typu a štyri ďalšie sú v procese odovzdávania.

Ďalších šesť sa momentálne pripravuje a podľa slov Dudu by mohli dodané už v blízkej dobe. Zvyšné stroje majú nateraz zostať v poľských ozbrojených silách, a to dovtedy, kým nebudú nahradené modernými stíhačkami, ktoré si Varšava objednala od Južnej Kórey a USA.

Prezident Duda tiež poznamenal, že ak to bude potrebné, Poľsko bude ochotné v budúcnosti poskytnúť ukrajinským silám aj celú svoju flotilu 28 stíhačiek MiG-29. DPA pripomína, že okrem Poľska dodalo ukrajinským silám štyri stíhačky MiG-29 aj Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet