Na hlavný obsah

Pomôžu deťom dobehnúť zameškané učivo či socializovať sa. Rodičia môžu žiadať o dobrovoľníkov

Ide o pilotný projekt Bratislavského dobrovoľníckeho centra.

Pomôžu deťom dobehnúť zameškané učivo či socializovať sa. Rodičia môžu žiadať o dobrovoľníkov
Ilustračná snímka – doučovnie. Foto: RTVS

Dobrovoľníci doučujú deti z domácností s jedným rodičom. Ide o pilotný projekt Bratislavského dobrovoľníckeho centra. Deťom pomáhajú dobehnúť zameškané učivo aj sa socializovať.

Pani Zuzana sama vychováva dve deti. Staršia dcéra po prechode na strednú školu potrebuje pomôcť s angličtinou. Mama však po anglicky nehovorí. Doučovanie zas stojí aj niekoľko desiatok eur mesačne.

Doučovaniu detí z domácností s jedným rodičom sa venovala redaktorka RTVS Klára Grausová:

„Je to maturitný predmet a chcem, aby zmaturovala. Lenže keď chcem doučovanie, aby aspoň niečo z toho pochopila, tak za to proste treba platiť. Určite by sme museli niekde ubrať. Už uberám tak či tak dosť, nedá sa všetko kúpiť deťom, hlavne keď je človek sám,“ vysvetlila Zuzana, matka samoživiteľka.

Pomoc našli medzi dobrovoľníkmi. Od marca školáčku doučuje angličtinu raz do týždňa dobrovoľníčka Eliška.

Dobrovoľníci doučujú deti z jednorodičovských domácností v rámci pilotného projektu zatiaľ v niekoľkých materských centrách v bratislavskej Petržalke. Dobrovoľnícke centrum by chcelo tento projekt neskôr rozšíriť aj do okolitých mestských častí a obcí.

“Prišiel práve podnet od matiek samoživiteliek a otcov, ktorí zostávajú s deťmi sami a vychovávajú ich. Tu je potenciál iba v rámci Bratislavského kraja 40 detí, ktoré by sa takto chceli doučovať. V súčasnosti a pri tejto spolupráci s jedným rodičom je to naozaj tie základné – matematika, slovenčina, prírodoveda, angličtina, nemčina,“ povedala Michaela Bagalová, koordinátorka Bratislavského dobrovoľníckeho centra.

“Nie všetky školy fungovali na dištančnom vzdelávaní disciplinovane alebo pravidelne každý deň. A na tých deťoch sa to odzrkadlilo,“ dodala Eva Marková, zakladateľka neziskovej organizácie Jeden rodič.

Ak sa do leta podarí zosúladiť čas dobrovoľníkov, školákov a centier, ktoré poskytujú vhodné priestory, hodiny doučovania detí z rodín, v ktorých je iba jeden rodič, by mohli od budúceho školského roka fungovať nastálo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko