Na hlavný obsah

Posilňovanie slovenskej armády pokračuje: Naď plánuje kúpiť ďalšie obrnené vozidlá

Rezort obrany ich chce získať ešte pred predčasnými voľbami.

Posilňovanie slovenskej armády pokračuje: Naď plánuje kúpiť ďalšie obrnené vozidlá
Ilustračná snímka. Foto: wikimedia commons

K technike slovenských pozemných síl by mohli pribudnúť ďalšie obrnené vozidlá. Konkrétne na podvozku 4×4. Ministerstvo obrany by ich chcelo stihnúť získať ešte do septembrových predčasných volieb.

Podľa povereného šéfa rezortu Jaroslava Naďa by sme ich mohli zaplatiť prostredníctvom niekoľkomiliónového daru od Spojených štátov. Odborník tvrdí, že ide o osvedčenú techniku, ktorá strategicky zapadá do našich podmienok.

Rezort obrany však pripúšťa, že zoznam ďalšej plánovanej techniky bude musieť dokončiť nasledujúca vláda.

Téme sa v relácii Rádiožurnál venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra:

Vozidlá 4×4 chcelo nakúpiť ešte ministerstvo pod vedením Petra Gajdoša. Po nástupe súčasného vedenia dostal nákup stopku a svoje výhrady prezentoval aj Úrad pre verejné obstarávanie. Naď prichádza opäť s ponukou na ich obstaranie.

Viacúčelové obrnené vozidlá JLTV od americkej spoločnosti Oshkosh by naša armáda mohla získať za pomoci 200-miliónového daru z USA. „Preto spomínam, že je to americká spoločnosť, lebo všetka technika, ktorú si môžeme vybrať za 200 miliónov, musí byť americkej výroby. Na tieto vozidlá chcel môj predchodca minúť 800 miliónov, my ich dostaneme plne hradené z grantu USA,“ tvrdí Naď.

Ide o schopné viacúčelové vozidlá. „Konkrétne tento model predstavuje akýsi zlatý štandard. Ide o odskúšané a osvedčené vozidlá s veľkými operačnými schopnosťami v teréne,“ vysvetlil bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Prioritou sú však nákladné vozidlá

Medzi dlhodobo prioritné nákupy však patria nákladné vozidlá. Tie sú podľa ministerstva stále iba v rovine rokovaní. „Neviem povedať, či to stihneme. Týka sa to aj tohto projektu, ale aj ďalších projektov, ktoré máme medzi prioritnými a na ktorých pracujeme – snažíme sa konať tak, ako keby voľby neboli,“ vyhlásil štátny tajomník Marián Majer.

Podľa náčelníka generálneho štábu Daniela Zmeka modernizáciu naplánovali dobre, avšak treba v nej ďalej pokračovať. „Ostávajú veci, ktoré sa týkajú elektronického boja, elektronického prieskumu, automatických zbraňových systémov, či už vzdušných alebo pozemných. Ostáva nám dokončiť logistiku, nákladné autá, kompletne prezbrojiť pozemné sily modernými ručnými zbraňami,“ vymenoval Zmek.

Práve 5 000 pušiek M4 a ďalších takmer 20-tisíc útočných pušiek by rezort mohol získať tiež s finančnou pomocou od USA. Rezort obrany tiež očakáva do konca roka príchod zvyšných 14 nemeckých tankov Leopard.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál