Na hlavný obsah

Postavil si dom z toho, čo našiel. Aktivista na Bali takto bojuje s plastovým odpadom

Na jeho výrobu použili 35-tisíc plastových tašiek.

Postavil si dom z toho, čo našiel. Aktivista na Bali takto bojuje s plastovým odpadom
Zakladateľ hnutia Sungai Watch Gary Bencheghib, ktorý si postavil dom z toho, čo našiel. Foto: RTVS

Environmentálny aktivista na Bali bojuje s plastovým odpadom nevšedným spôsobom. Z toho, čo našiel, si postavil dom. Ostrovný štát sa aj takýmto spôsobom snaží bojovať proti plastom v oceánoch.

Dvadsaťosemročný aktivista čistí rieky, pláže a nelegálne skládky už vyše dvoch rokov. Hnutie s názvom Sungai Watch, ktoré založil, sa stará o čistotu ostrovov Bali a Jáva. Z nazbieraného odpadu si postavil dom, v ktorom už dva mesiace žije.

„Vitajte v mojom recyklovanom dome. Vyrobili sme ho z 35-tisíc plastových tašiek. Jeho rozloha je dvanásť štvorcových metrov. Na túto plochu sa mi zmestí veľká posteľ, kuchyňa aj kúpeľňa,“ vysvetlil zakladateľ hnutia Sungai Watch Gary Bencheghib.

Ako to vnútri plastového domu vyzerá, si pozrite v reportáži redaktora Borisa Novotňáka:

Pláže pravidelne zaplavuje odpad

Ikonické pláže ostrova Bali sú pravidelne zaplavené odpadom. Počas sezóny monzúnov ho zo susednej Jávy priplaví niekedy až 600 ton. Skoro milión ton odpadu ročne vyprodukuje aj samotný ostrov.

Podobné projekty majú za cieľ znížiť množstvo, ktoré ostrov vyprodukuje na minimum. Príkladom, ako to môže fungovať je klub Potato Head, ktorý si z vlastného odpadu vyrába stoličky či výzdobu.

„Naším cieľom je prejsť na takzvané zero waste hospodárenie. Už dnes vieme použiť 50 percent z nami vyprodukovaného odpadu. Zvyšok dáme firme, ktorá spracúva odpad, a len minimum ide na skládku. Chceme však, aby aj to minimum bolo jedného dňa nula percent,“ priblížil šéf klubu Potato head Simon Pestridge.

Plastový odpad na Bali sa darí znižovať vďaka mnohým projektom. Organizácia Sungai Watch chce využiť skúsenosti z prvého experimentu, a postaviť viac domov z plastového odpadu. Stavby majú pomôcť ľuďom, ktorí prišli o strechu nad hlavou po prírodných katastrofách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet